Återblick i bloggen

Det är ett nytt år och nya utmaningar som väntar på oss men här kan du så länge läsa vad det är som hände på biblioteket under 2012.

I januari skaffades ett tidskriftspaket från Taylor & Francis inom områden om Social sciences and Humanities och Science and Technology. Vi hade även en bokrea. Vi bloggade även om kursböcker och vad som gäller.

I februari kunde du igen köpa vårt fina tyggkasse igen och Ebrary finns som app till surfplattor och telefoner. Det hände mycket inom publiceringsvärlden så som lagförslagen SOPA, PIPA och Research Works Act. Vår egen Malin Utter blir ledamot i expertgruppen för utbildning och lärande. Visualisering av information börjar bli så pass intressant att vi skriver ett inlägg om det. Vetenskapsrådet kommer med ett nytt krav på datapubliceringsplan. Alla ansökningar till VR måste inkludera ett plan på hur forskningsdata ska göra tillgängligt. I februari fick vi även fåra nya möbler i loungen! De väntade vi på länge.

I mars diskuteras det resurstilldelning baserat på publikationer i riksmedia och vi skriver ett inlägg om det. BLR får uppdaterade ordningsregler

I april börjar vi med ett pilotprojekt om surfande bibliotekarier. Det är några av oss som går runt på biblioteket med en surfplatta och har på sig en rosa t-shirt. Detta för att vi vill utvärdera surfplattornas användningsområden på bibliotek tillsammans med Chalmers bibliotek och Göteborgs stadsbibliotek. I april finns det också öppna sökverkstad. I april genomför vi en kundenkät både bland personalen och bland studenterna. Bibliotekshögskolan firar 40 som vi uppmärksammar med ett blogginlägg med bilder från årens lopp. DOAB (Directory of Open Access Books) startas. Det är en motsvarighet till DOAJ (Directory of Open Access Journals). Vi bröjar också informera om det kommande projektet: vi ska ändra klassifikationen från den svenska SAB till den internationella Dewey Decimal Code.

I maj skriver vi ett inlägg om den norska modellen (hur man kan fördela tidskrifter och förlag för att ge poäng för att kunna tilldela forskningsresurser) och ger också en varning för oseriösa open access tidskrifter. I maj börjar också omflyttningen och omklassifikationen av böcker.

I juni händer det några saker inom forsknings- och publiceringsvärlden. Vetenskapsrådet t.ex. lanserar en ny nättidning Curie. BLR har genomfört en utredning om kurslitteratur.

I juli klassar vi om, flyttar, mellanlagrar och dammar. Det är dags att börja med det fysiska Dewey-arbetet på allvar.

I augusti debatteras om svensk forskning är för provinsiell. Surfande bibliotekarier börjar sitt projekt på allvar.

September kommer och det gör även våra nya studenter. I september publiceras även en guide om tveksamma open access-förlag. Vi har också ett inlägg om altmetrics; andra sätt att mäta forskningens påverkan än bibliometriska tal, t.ex. genom omnämnanden på Twitter.

Oktober börjar vi med LoungeTalks. Först ut är Birgitta Påhlsson och hon pratar om hållbar utveckling. I oktober är det också Open Access – veckan. Då publicerar vi flera inlägg om aktuella frågor kring open access, bl.a. hur man gör sin forskning öppet tillgänglig. Vi skriver också om källkritik som är alltid lika aktuellt och viktigt. Vi skriver även om open educational resources, öppna resurser för undervisning.

I november uppmanar vi studenter att börja twittra. Vi tipsar också om några skönlitterära böcker.

I december har vi ett inlägg om hur man söker vetenskapliga artiklar. Vi har också sammanställt kundundersökningen som genomfördes tidigare under året. Det är även dags för Nobelfesten och vi har inlägg om Nobelpriset och om pristagarna. Och vi skriver även om ett nytt sätt för refereegranskning av vetenskapliga artiklar, Peerage of Science.I december hade vi även vårt andra Loungetalks då vi gästades av Veronica Johansson som pratade om sin avhandling om visualiseringsverktyg och kritiska kompetenser.

Det har hänt mycket under året och nu ser vi framemot 2013, vad kommer att hända? Vad vill du att det ska hända på biblioteket?

God fortsättning!

Text: Pieta Eklund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *