Svenska e-böcker via Elib!

Sedan våren 2013 abonnerar högskolebiblioteket på den svenska e-bokstjänsten Elib som ger dig tillgång till flera tusen e-böcker på svenska.

• Kursböcker tillgängliga via Elib är sökbara i Summon, men när du klickar på bokens titel hamnar du på Elibs startsida och måste där söka fram boken på nytt. Du behöver även identifiera dig som student genom att logga in med ditt användarnamn och lösenord.

elib1Du kan också komma åt Elib via www.hb.se/biblioteket – Databaser – E-böcker – Lista över bibliotekets utbud av leverantörer av e-böcker – Elib. Du behöver identifiera dig som student genom att logga in med ditt användarnamn och lösenord.

elib2Kom igång och låna e-böcker från Elib.

1. Se till att din dator/mobiltelefon/surfplatta har programvara för läsning installerad. För datorer är det Adobe Digital Editions som gäller, för mobiltelefoner och plattor främst Bluefire Reader. Se utförlig lista över vilka program som gäller

2. Skapa ett Adobe ID för att kunna identifiera dig och få åtkomst till Elibs böcker.

3. Sök fram och ladda ner önskad e-bok i önskat format:

EPUB – flödande format där texten anpassar sig efter skärmstorlek, därmed lämpat för läsning på mobila enheter som läsplattor.

PDF – format i första hand avsett för utskrift. Sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek och kan därför vara svårläst på mindre skärmar.

Lånetiden är 28 dagar (därefter går filen inte längre att öppna,  du får ladda ned den på nytt om du vill låna boken igen) och du kan låna maximalt 5 böcker i taget.

Kontakta biblioteket@hb.se eller kika förbi informationspunkten om du behöver hjälp att komma igång med e-boksläsningen.

Trevlig läsning!