Söktjänsterna hjälper dig att fixa referenserna!

Du kan använda automatiska funktioner i olika söktjänster för att få fram den information som skall finnas med i källförteckningen.

Summonwww.hb.se/biblioteket
Bibliotekets multisöktjänst, här hittar du referenser till våra tryckta böcker samt till massor av e-böcker och artiklar.

Såhär skapar du referenser i Summon (Video 0:33 min)

Librislibris.kb.se
Sveriges nationella bibliotekskatalog. Här hittar du böcker, avhandlingar, rapporter med mera som finns på svenska bibliotek.

Såhär skapar du referenser i Libris (Video 0:33 min)

Google Scholarscholar.google.se
Här kan du göra en bred sökning efter vetenskaplig litteratur. Här finns studentuppsatser, avhandlingar, böcker, referat och artiklar, från universitet och akademiska förlag. Observera dock att allt i Google Scholar inte är ”vetenskapligt” men här finns ändå ett annat innehåll och andra funktioner än i sökmotorn Google.

Såhär skapar du referenser i Google Scholar (Video 0:36 min)

Komplettering krävs
Observera att utseende och innehåll kan variera mellan olika söktjänster – avsluta därför alltid med att se till att alla referenser i din källförteckning har ett enhetligt utseende och följer Harvardguiden. Särskilt svenska artikelreferenser blir ibland felaktiga och behöver justeras.
Du hittar Harvardguiden på bibliotekets webbplats eller i pdf-format.

Referens till bok:
Eklund, K. (2007). Vår ekonomi: En introduktion till Bild: Colourboxsamhällsekonomin. 11. uppl., Stockholm: Norstedts akademiska förlag.

Referens till artikel:
Elmqvist, C., Brunt, D., Fridlund, B., & Ekebergh, M. (2010). Being first on the scene of an accident – experiences of ‘doing’ prehospital emergency care. Scandinavian Journal of Caring Sciences, 24(2), ss. 266-273.

Övriga databaser och söktjänster
De ämnesspecifika databaser som biblioteket abonnerar på har också dessa funktioner. Kontakta biblioteket om du har frågor angående någon enskild databas!

Text: Sara Hellberg