Framtidens bibliotek

Via Peter Alsbjers blogg.

Några kunninga bibliotekarier och bibliotekskonsulter disktuerar bibliotekstrender. David Lee King som skriver en blogg om bl.a. trender och sociala media på biblioteket leder samtalet där bl.a. Marshall Breeding deltar. De diskutera bl.a. den bärbara tekniken och upplevelsen för användaren när de använder det digitala biblioteket och vilken påverkar 3D-skrivare och Maker-movement har på bibliotek. Filmen är en timme lång.

En annan rapport som kan vara av intresse att läsa är Horizon Report 2013 Higher Education Edition. Även i den tas t.ex. 3D-skrivare, makerspace och maker-rörelse upp.

Maker-movement handlar om att vem som helst kan komma in och arbeta på sina eller andras projekt, dela erfarenheter och kunskap. Att bolla idéer och samarbeta är också en viktig del av denna rörelse. Idén med rörelsen är att inspirera människor att bli skapare istället för att endast konsumera men vad betyder det för bibliotek? På vilket sätt kan bibliotek bli eller vara en makerspace? Vita Huset och Obama-administrationen har varit nyfikna om fenomenet och kommer att ordna en Maker FaireI Stockholm finns det en verkstad och förening för intresserade av rörelsen.

Pieta Eklund