Biblioteket har din kurslitteratur

De böcker som finns på en kurslitteraturlista till någon av högskolans kurser har biblioteket som målsättning att ha ett exemplar av som enbart används i biblioteket för att studera på plats. Därtill har vi också boken för utlåning antigen som e-bok eller som fysiskt exemplar.

De artiklar som ofta ingår i kurslitteraturen söker du efter i Summon på titel eller författare (mer om detta i ett senare inlägg här på bloggen) och kommer på så sätt åt de vetenskapliga tidskrifter biblioteket prenumererar på. Du kan behöva logga in med dina användaruppgifter som är desamma som du tillexempel loggar in på PingPong med, detsamma gäller e-böcker som återfinns på din litteraturlista.

Hur vet man då om en bok finns som kursbok/referensexemplar? Man utgår som vanligt från Summon som är bibliotekets söktjänst och finns på vår starsida på webben. När man skrivit titel eller författare i sökrutan får man en träff i resultatlistan som ser ut såhär:

Vetenskapsteori_3

Här framgår det att boken finns att använda i biblioteket. Klickar du på träffen kan du se alla exemplar av just den boken som vi har i bibliotekets samlingar. Då kan det se ut såhär:

Vetenskapsteori_2

Här ser du också vilka väntetider som finns om du vill låna ett exemplar med dig hem och möjlighet att till exempel ställa dig i kö på den.

Därefter är det bara att uppsöka plan 1 på biblioteket där det finns en hylla med böcker märkt Kursböcker. För att hitta boken kan du se de gröna markeringarna på bilderna ovan i detta inlägg. De indikerar vart på hyllan boken finns. I detta fall står boken under bokstaven T, på Thurén, alltså bokens författare. Men boken kan också stå på titel eller som i detta fall författare så var noga med att notera informationen om placering. Om boken inte finns på plats så är den vanligaste förklaringen att den används av någon annan och den kommer oftast på plats under dagen. Om du saknar en bok flera dagar i rad så är det bra att kontakta informationsdisken på plan 2. Om du upptäcker att en av böckerna på din kurslista inte finns som kursreferens så kontaktar du också informationspunkten för att meddela vilken bok det är och vilken kurs den tillhör.

Text & bild: Lisa Carlson