Vi sammanfattar Nobelpristagarna

De som följer oss på Facebook har under förra veckan och början av denna kunnat följa vilka resurser biblioteket erbjuder från de olika Nobelpristagarna.

Nobelveckan inleddes med att Medicinpriset delades ut till John O’Keefe samt May-Britt och Edvard Moser “för deras upptäckter av celler som utgör ett positioneringssystem i hjärnan”. Bland de publikationer som Nobelkommitén listar har vi tillgång till följande i fulltext (sök på titeln i Summon):

Hafting, T., Fyhn, M., Molden, S., Moser, M.B., and Moser, E.I. (2005). Microstructure of spatial map in the entorhinal cortex. Nature 436, 801-806.

Fyhn, M., Molden, S., Witter, M.P., Moser, E.I., Moser, M.B. (2004) Spatial representation in the entorhinal cortex. Science 305, 1258-1264.

Du kan också läsa Nobelkommiténs egen vetenskapliga bakgrund till priset för mer information.

Dagen efter delades årets Fysikpris ut till Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura får årets Fysikpris för ”för uppfinningen av effektiva blå lysdioder vilka möjliggjort ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor”. Här ges inga ytterligare information om särskilda publikationer men sök gärna på författarna var för sig i Summon, här är en sådan sökning där någon av de tre ska vara medförfattare till publikationen. Här finns också Nomelkommiténs egen vetenskapliga bakgrund.

Årest Kemipris gick till Eric Betzig, Stefan W. Hell och William E. Moerner för ”för utveckling av superupplöst fluorescensmikroskopi” för att deras forskning möjliggjort “det som numera kallas nanoskopi, vilket innebär att forskare kan synliggöra enskilda molekylers vägar inuti levande celler. De kan se hur molekyler formar synapser mellan hjärnans nervceller; de kan följa proteiner som aggregerar till klumpar vid Parkinsons, Alzheimers och Huntingtons sjukdomar; de kan följa enskilda proteiner i befruktade ägg som delar sig.” För fördjupning finns den vetenskapliga bakgrunden. En sökning på någon av pristagarna som författare samt artiklar i fulltext kan du se i Summon.

På torsdagen var det dags för Svenska Akademien att meddela vem som får årets Nobelpris i Litteratur. Det gick till Patrick Mondiano för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”. Vi har böckerna Dunkla butikernas gata och Cirkus drar förbi samt ett antal titlar på hans modersmål franska för utlåning i biblioteket.

Den första veckans prisutdelning avslutades med att den norska Nobelkommitén delade ut det ofta omdebatterade Fredspriset. I den norska pressreleasen kan vi läsa att “Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse. Barn skal gå på skole, ikke utnyttes for økonomiske formål.” Många känner till historien om hur Malala Yousafzay blev skjuten för sin aktivism inom utbildning i Pakistan. Du kan också läsa hennes bok “Jag är Malala” som e-bok om du söker i Summon. En sökning på någon av pristagarna i Summon resulterar många populärvetenskapliga artiklar om dem.

Den sista pristagaren blev Jean Tirole som tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för ”för hans analys av marknadsmakt och reglering”. Bibliotekets har hans bok The theory of corporate finance och fler artiklar som han författat. Du kan också börja läsa den vetenskapliga bakgrunden från Sveriges Riksbank.

Nobel-Prize

Text: Lisa Carlson