Tidskrifter inom textil och mode

Textil och mode är ett av Högskolan i Borås profilområden – men hur märks detta i bibliotekets samlingar? Jo, på ganska många sätt hoppas vi. I detta blogginlägg lyfter vi fram några exempel på tidskrifter inom detta ämne med roliga, intressanta och annorlunda lösningar.

De allra flesta av våra tidskrifter läser du via skärmen; antingen via datorn, surfplattan eller telefonen. Tidskrifterna Hali, Dazed & confused och Selvedge tillhandahålls av Exact editions och har en ganska häftig funktion. Om du går runt i högskolans lokaler med en surfplatta eller din smartphone, har laddat ner exact editions app (finns dessvärre bara till iPad eller iPhone), kan du läsa dessa tre tidskrifter utan att logga in. Appen känner av att du befinner dig i högskolans lokaler och det räcker.

Dazed & confusedDu kan bläddra nummer för nummer, få inspiration från de knivskarpa bilderna, och allt nås via appen.

Selvedge framsidaEn intressant databas inom designområdet är Vogue Archive. Här når du som student eller personal vid HB kompletta nummer, inklusive reklam,  av amerikanska Vogue ända tillbaka till 1892. Du kan givetvis också söka i arkivet efter artiklar och bilder utifrån modedesigner, fotograf/illustratör, företag/varumärke, typ av klädesplagg, textilt material med mera. Testa gärna!

Vogue archiveÄven om vi satsar mycket pengar på elektroniska tidskrifter är de tryckta inte bortglömda. Alla de tryckta tidskrifter som på något sätt berör ämnena textil- konst- och designområdet har vi samlat på plan 1 i biblioteket. Här finns en rad framstående modetidskrifter: Collezioni Donna (dammode), Sport & street collezioni, Uomo collezioni (herrmode), Maglieria italiana, Vogue (italienska utgåvan), Uomo vogue, iD magazine, Sportswear international. bloggen 012En textiltidskrift som vi vill pusha lite extra för är Ecotextile news. Tidskriften, som är välkänd i branschen, fokuserar på miljö och hållbarhet inom den globala textil- och konfektionskedjan. Vi prenumererar på denna tidskrift i tryckt form och du hittar senaste numret på plan 1 och övriga nummer i rullmagasinen på hylluppställningen P:205.

Ecotextile newsText och bild: Hanna Hallnäs