Uppsatstips – Hur skriver jag akademiskt?

I en serie blogginlägg sammanställer vi bra resurser och hjälpsam information för alla er studenter som just nu skriver uppsats eller examensarbete. I det tredje inlägget tipsar vi om resurser som berör språk och akademiskt skrivande:

En  utmaning när man skriver uppsats kan vara att variera sina formuleringar. Listorna med fraser i akademisk text från Karolinska institutets biblioteks språklabb kan komma till användning när du vill utveckla ditt språk.

Avstavning, förkortningar, att skriva med siffror eller bokstäver? Mittuniversitetets Skriv- och språkreda reder ut begreppen kring ett antal språkliga klurigheter.

The Online Writing Lab (OWL) vid Purdue University innehåller resurser och instruktionsmaterial för akademiskt skrivande (på engelska).

Bild: Colourbox

Språkverkstaden
språkverkstaden erbjuder Johanna Persson, Högskolan i Borås språkpedagogisk handledning i svenska, engelska och svenska som andraspråk. Språkverkstaden (sal J441) är öppen för studenter följande tider:
Måndag: 12.00-15.00
Onsdag: 09.00-12.00
Fredag: 09.00-12.00
Här kan du läsa mer om vilket språkstöd som finns och även se aktuella kurserbjudanden.

Kört fast på ett engelsk ord eller uttryck? Det finns många resurser som kan hjälpa dig:

• För att översätta vardagligt språk och enstaka ord/meningar fungerar ofta Google Translate och andra webbaserade översättningstjänster som Tyda.se bra.
  • På biblioteket hittar du även Norstedts stora svensk-engelska ordbok för hemlån, klicka här för att se om det finns exemplar inne.
  • Du har också tillgång till en digital version av Norstedts ordbok på högskolans datorer under Startmenyn: HB – Office applications – Wordfinder 10

Text: Sara Hellberg