Biblioteksanvändare får bättre studieresultat!

En vanlig tanke hos studenter (enligt personlig erfarenhet och efterforskningar i bekantskapskretsen) i början av en ny termin eller vid kursstart är följande: Nu! Den här gången ska jag vara flitig och ute i god tid med alla mina uppgifter! Syftet med “satsningen” kan vara att få bättre studieresultat, att få ut mer kunskap av kursen eller kanske att bli mer effektiv och på så vis få mer tid över till annat. Sen brukar den där “satsningen” hålla lite olika länge, ibland rasar det efter några dagar, ibland håller det hela kursen/terminen igenom.

Om nu syftet med att studera mer disciplinerat är att höja dina studieresultat så kommer här ett tips på hur du kan öka på studieresultaten ändå lite mer: Använd biblioteket!

I höstas avslutades forskningsprojektet Library Impact Data Project (LIDP) vid University of Huddersfield inom vilket man studerat hur biblioteksanvändning påverkar studieresultaten. Detta gjordes genom att forskarna studerade data om studenters biblioteksanvändning (användning av e-resurser, lån och hur mycket de vistats i biblioteket) och data om deras studieresultat. Det var totalt åtta olika universitet i Storbritannien som ingick i studien. Slutsatsen blev att det finns en klar korrelation mellan hög biblioteksanvändning och höga studieresultat. Däremot kan man inte säkert säga att sambandet är kausalt.

Men om du nu ska ta tag i studierna ordentligt den här terminen, eller under den här kursen, varför inte se till att utnyttja bibliotekets resurser? Även om det inte är säkert att biblioteksanvändningen är orsaken till det högre betyget så lär det väl knappast förvärra saken i allafall.

Varmt välkommen att använda bibliotekets resurser, både de materiella i form av böcker, artiklar och databaser, men glöm inte att även använda dig av bibliotekarierna! Be om hjälp att hitta rätt information, vi hjälper gärna till!

libraryuseText: Katharina Nordling