Scopus

Scopus är en bred citeringsdatabas för granskad vetenskaplig litteratur, vetenskapliga tidskrifter, patent, böcker och konferenspaper inom:

• Samhällsvetenskap
  • Data och informatik
  • Ekonomi
  • Teknik och naturvetenskap
  • Pedagogik
  • Psykologi
  • Sociologi
  • Vård och medicin
  • Biblioteks- och informationsvetenskap

Scopus indexerar artiklar ur över 20.000 vetenskapliga tidskrifter och  innehåller mer än 55 miljoner poster.

Hur kan jag använda Scopus?

Som vanligt når du särskilda databaser från bibliotekets ingång Databaser på www.hb.se/biblioteket. Det finns introduktionsfilmer på engelska som hjälper dig att snabbt komma igång att använda de olika funktionerna:

Att utnyttja information som finns om en känd publikation som författarnamn, ämnesord, publikationer i källförteckning och citeringar har länge varit en viktig metod för forskare. Scopus lämpar sig särskilt bra för att se citeringar, då den är konstruerad speciellt för detta.

Fokus ligger på vetenskapliga publikationer som tidskriftsartiklar och konferenspaper. En specialitet är möjligheterna att följa hur publikationerna används genom citeringar och referenslistor. I databasen har du också möjlighet att jämföra hur olika tidskrifter rankas mot varandra.

Förekomsten av ämnesord varierar mycket.  Databasen har ingen egen ämnesordslista/tesaurus utan redovisar ämnesord från de olika databaserna som posterna kommer ifrån. En artikel kan ha ämnesord från olika databaser.

Att kunna använda författarnamn och ämnesbeskrivningar har länge varit möjligt i de flesta databaser, de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt att lyfta fram även citeringar och källförteckningar.

Scopus har även mycket bra funktioner om man vill analysera sitt sökresultat.  Det går också utmärkt att söka endast i referenserna när man söker i Scopus.  Då ställer man in det när man söker, man kan på detta sätt söka vilka som har refererat till en viss bok som inte finns i databasen men som ändå kan finnas i referenserna.

Capture04

Databasen har en sökhistorik, vilket är bra för du kan då kombinera dina sökningar på olika sätt utan att skriva om sökbegreppen. Sökhistoriken sparas från inloggningstillfället. Du kan naturligtvis logga in i databasen och spara sökningar, träfflistor mm.

Text: Lena Wadell