Innehållsförteckningar i Word

Jag kommer att beskriva hur det går att arbeta med rubrikformatering för att automatiskt skapa olika typer av innehållsförteckningar. För att göra en automatisk innehållsförteckning i Word måste du se till att alla rubriker är formaterade som rubriker. Markera den text du vill ska bli en rubrik, gå sedan in på den första fliken som i mitt fall heter home, och tryck på valfri heading.

Home, Styles and Headings.

StylesNotera att denna funktion heter styles, eller stilar. Har du en mindre skärm kommer funktionen att se annourlunda ut.

Det finns olika headings som är till för olika delar av dokumentet. Ofta har du ett antal huvudrubriker som exempelvis inledning, bakgrund, metod osv. dessa större avsnitt sätts ofta som rubrikettor. Ett sådant avsnitt delas ofta upp i underrubriker med rubriktvåor som i sin tur kan delas in ytterligare i rubriktreor.

Headings

Om du vill ha ett annat utseende på rubriktexten går det att lösa genom att välja mellan olika stilar under styles, eller genom att redigera den stilen du använder genom att högerklicka på rubriken under styles och välja modify.

Modify

Tabeller, figurer och formler
Om vi har tabeller, bilder och formler i dokumentet kan vi skapa förteckningar för att visa vart dessa finns. Du gör detta genom att högerklicka på en bild eller tabell (när det gäller tabeller måste du högerklicka i hörnet av tabellen) och tryck på insert caption:

Insert caption              Det finns olika typer av figurrubriker: Figur, Formel eller Tabell.

När vi har gjort så att alla dokumentets rubriker är i rätt heading är det dags att generera en innehållsförteckning. Funktionerna för att göra detta finns under References.

References: table of contents.  Captions: Table of Figures.

När du lägger till en innehållsförteckning för dina tabeller, figurer och formler är det viktigt att infoga den typ av caption du har använt.

Caption labels.

När du väl infogat förteckningarna går det att uppdatera dem i efterhand om det sker sidförändringar eller om det tillkommer nya rubriker. Du gör detta genom att högerklicka på valfri förteckning och trycka på update.

Förteckning

Om du vill veta hur du hanterar sidnumreringar i dokumentet har vi tidigare gjort inlägget Formatering och sidnumrering i Word där vi återknyter till tidigare inlägg och visar hur du kan lägga till sektions-bryt för att plocka bort oönskade sidnumreringar.

Text & Bild: Thomas Nyström

3 reaktion på “Innehållsförteckningar i Word

1. Hej!
    Jag har gjort en automatisk innehållsförteckning och allt ser bra ut ända tills jag förhandsgranskar mitt dokument för då står det att alla mina rubriker är på sidan1. När jag stänger förhandsgranskningen så är alla rubriker på sidan 1. När jag uppdaterar innehållsförteckning blir det rätt med sidorna men när jag förhandsgranskar hamnar alla på 1 igen osv. Några tips på vad som är fel?
    Med vänlig hälsning. Lise-Lotte Hellberg

• Hej Lise-Lotte,

ursäkta ett något sent svar.

Nej, på rak arm kan jag inte riktigt fundera ut vad som är fel. Hamnar alla rubriker faktiskt på sida 1 eller är det bara i innehållsförteckningen som alla rubriker får nummer 1 som sida? Vad händer när du sparar dokumentet när det är korrekt och sedan öppnar det igen? Hur ser det ut då? Hur blir det när du skriver ut? Det är svårt att veta om det faktiskt är något fel i dokumentet eller om det “bara” är Word som krånglar för dig.

Det är svårt att felsöka ett dokument så här på distans. Om du är student hos oss på Högskolan i Borås är du hjärtligt välkommen till Informationspunkten så hjälper vi dig där. Finns du inte i närheten av Borås kan du säkerligen få mer hjälp på ditt bibliotek.

2. Pingback: Innehållsförteckningar i Word del 2 | Biblioteksbloggen