Mattias Klum – fotograf och klimatkämpe

Foto: Lars-Göran Hedström - Stegosaurus2009 @ flickr.com

På torsdag, den 22 oktober, gästas högskolan av fotografen Mattias Klum som ska hålla en föreläsning under arrangemanget Days of Knowledge.

Som fotograf (och filmare) har Klum fokuserat på områdena natur, miljö ocvar-tid-pa-jorden-valfard-inom-planetens-hallbara-granserh kulturer runt om i hela världen, och frågor inom hållbar utveckling har vuxit fram som en av Klums hjärtefrågor. Under de senaste tre åren har Klum, tillsammans med forskaren Johan Rockström, publicerat två böcker på temat hållbar utveckling. En av dessa finns att låna på biblioteket; Vår tid på jorden – välfärd inom planetens hållbara gränser.

Klum har dessutom publicerat en hel rad fotoböcker på egen hand, och en av dessa finns tillgänglig på biblioteket; När dimman lättar – boken om regnskogens världar.

Klum har också tilldelats ett antal hedersbetygelser för sitt arbete som fotograf och för sitt engagemang för hållbar utveckling. Bland annat utnämndes han 2013 till hedersdoktor vid Stockholms universitet, och 2003 mottog han Hans Majestät Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band för sina insatser som naturfotograf.

I samband med att Klum kommer och gästar högskolan har biblioteket satt ihop en liten utställning med en blandning av böcker som på något vis tangerar Mattias Klum och hans gärningar. Här finns givetvis de böcker Klum givit ut, men också böcker om fotografi, om olika fotografer och om hållbar utveckling och klimatförändringar. Du hittar alla böcker i glasmontrarna vid entrén på plan 2. Låna gärna böckerna i utställningen!

Text: Katharina Nordling
Fotografi: Waiting-for-orangutang with Mattias Klum av Lars-Göran Hedström.