Läs en kursbok som e-bok!

Flera av de kursböcker som finns i bibliotekets samlingar finns som e-bok. Idag tipsar vi om hur man går till väga för att komma åt de kursböcker som finns som e-bok via två av våra e-boksplattformar. En populär e-bok som du hittar på plattformen Ebrary är Information design : an introduction av professor Rune Pettersson. Det är en kursbok för informationsdesigners, teknikskribenter och andra som vill producera information och läromedel. Den finns även i tryckt format som ett kursref i biblioteket men e-boksformatet gör att den kan läsas av fler samtidigt! Men hur funkar det med e-böcker egentligen? Hur läser man den här boken?

COLOURBOX3092836

De flesta av våra e-böcker är sökbara via bibliotekets söktjänst Summon. Om inte, så direkt via våra olika e-boksleverantörer. Vi har ganska många men några av de mest använda är Ebrary, Elib, Dawsonera och Safari. Det kan se lite olika ut vad gäller nedladdning, utskrifter, möjligheter att markera och skriva anteckningar etc. De flesta går både att läsa online eller ladda ner på datorn men även till mobilen och surfplattan. Läs mer här! För att kunna läsa en e-bok behövs oftast ett gratis program, antingen Adobe Reader eller Adobe Digital Editions och då behöver du dessutom skaffa ett Adobe ID. Det fungerar för de flesta e-boksplattformar. För surfplattan går det bra att använda apparna Bluefire Reader, Adobe Digital Editions (ADE) och Adobe Reader men och även här gäller det att ha ett Adobe ID.

Just denna bok, Information design: an introduction, läses via Ebrarys plattform dit du kommer när du klickar på titeln eller länken fulltext i Summons träfflista. Boken kan streamas direkt från sidan eller laddas ner till båda dator och mobil enhet som t.ex. surfplatta. Vill du göra det sistnämnda måste du skaffa ett konto hos Ebrary, det är gratis och gör att du utöver att ladda ner boken även utnyttja olika funktioner som t.ex att göra länkar och noteringar. Klicka på sign in och följ instruktionern. Om du läser Ebrary-böcker via surfplattan använder du någon av apparna ADE eller Bluefire reader.

ebrary

En annan kursbok som är välanvänd är Sjukdomsvärldar: om människors erfarenhet av kroppslig ohälsa, redaktörer är Bengt Richt och Gunilla Tegern. Boken bygger på berättelser från personer som lever med olika former av långvarig och ibland svår kroppslig ohälsa. Den hittar du på en helt annan e-boksplattform som heter Elib. Det är en svensk leverantör som biblioteket har sedan några år tillbaka. Det fungerar på ungefär samma sätt att läsa boken, du söker fram den i Summon och följer länken, där ombeds du att logga in (även om du sitter på högskolan och läser) med dina vanliga användaruppgifter du har på skolan och boken lånas ett visst antal dagar. Böckerna måste läsas via  Adobe Digital Edition på datorn eller någon av apparna på surfplattan.

elib

Låter det krångligt? Första gången du använder e-böcker måste du skaffa ett Adobe ID och ladda ner de program som behövs för att kunna läsa boken, eventuellt skaffa ett konto hos en leverantör för att kunna använda fler funktioner. Men nästa gång du läser en e-bok har du redan gjort det mesta jobbet och boken är klar att läsas! Många ser fördelarna med e-boken: att den (i de flesta fall) kan läsas av många samtidigt, att du inte behöver bära runt på en massa böcker utan det räcker med datorn eller en surfplatta. Men orkar man läsa en hel bok på skärmen? Det är lite av en vanesak att läsa e-böcker och de gör sig i de flesta fall bättre på en surfplatta eller läsplatta istället för på dataskärmen. Just kursböcker kanske man heller inte sträckläser utan tar ett kapitel här och ett kapitel där. Prova får du se!

Text: Lena Holmberg
Bild: Colourbox och Lena Holmberg