Läs en vinnande bok i jul!

Till julens läsning tipsar vi om litterära pristagare, nationella och internationella. Priser som har delats ut i ett flertal år, även om kriterierna har ändrats med tiden. Nedan finner du tips på böcker/författare som mottagit nationella eller internationella priser under året.


Vinnare av Augustpriset 2015


Omslaget till Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri.En ung man som heter Samuel dör i en bilolycka. Ingen vet om han tog livet av sig, eller om det var en olycka. Hans flickvän och hans bästa vän berättar för en författare hur de minns honom.

Allt jag inte minns är en roman om kärlek och ekonomi. Om vänskap och våld. Om Samuel som lever vidare i allas minnen, nu när Vandad sitter inspärrad, Laide har lämnat landet och huset är förstört. Ett antal öden krockar i rasande fart i dagens Stockholm. Bakom alla röster om Samuel skymtar en person på flykt från sig själv. Vems minnesbilder går att lita på? Och vad döljer sig i det som vi inte minns?

Här hittar du: Allt jag inte minns

Jonas Hassen Khemiri (född 1974) är en av våra nu mest hyllade och lästa unga författare och dramatiker. Allt jag inte minns är Jonas Hassen Khemiris fjärde roman. Khemiris tidigare romaner – Ett öga rött, Montecore och Jag ringer mina bröder – har översatts till ett femtontal språk och debutpjäsen Invasion! sattes upp i USA och tilldelades en Obie Award för bästa manus. Förutom Augustpriset har Khemiri tilldelats bland annat Borås Tidnings Debutantpris, Sveriges Radios Romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris, Aniarapriset samt PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa.

Ikon för augustpriset.Augustpriset utdelas sedan 1989 av Svenska Bokförläggareföreningen till årets bästa svenska bok. Från 1992 utdelas 3 priser: till årets bästa skönlitterära vuxenbok, till årets bästa barn- och ungdomsbok samt till årets bästa fackbok. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer. Elektorerna är spridda över hela landet och är fördelade på bokhandlare, bibliotekarier och litteraturkritiker. Omröstningen är sluten och den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.


Vinnare av Sveriges Radio P1:s romanpris 2015


Det här är en beräOmslaget till Timme Noll av Lotta Lundberg.ttelse som handlar om tre kvinnor i tre tider och på tre platser. Där är Hedwig i ett sönderbombat Berlin 1945, hon som är författare och lämnar bort sin dotter. Där är tonårsflickan Isa som klipper sönder sin docka och får gå till en psykolog i Uppsala i mitten av 1980-talet. Sista tråden är prästfrun Ingrid, tidigare psykoterapeut, som följt med sin man till en skärgårdsö 2005.

Trots skilda tider, samhällen och villkor finns något de delar: deras liv har på olika sätt raserats. Som Hedwig sammanfattar alldeles i början: ”Det var över nu. Man kallade det timme noll.” Karaktären Hedwig bygger på Mellanöstern-reportern och författaren Cordelia Edvardsons mor, Elisabeth Langgässer, som utlämnade sin dotter till nazisterna när det framkom att dottern hade en judisk pappa.

Timme noll betecknar krigsslutet men också en mänsklig erfarenhet att stå i sin egen ruin. Vad får en kvinna göra? Vad är det mest förbjudna? Får man som människa en ny chans när det allra värsta har hänt?

Här hittar du: Timme noll : roman (finns även som e-bok)

Lotta Lundberg (född 1961) är en svensk författare, som nu är bosatt i Berlin. Lundberg har nu skrivit sex romaner och samt en essä-samling. Redan 2013 blev Lundberg nominerad till Sveriges radios P1:s romanpris med romanen Ön (e-bok).

Banderoll för Sveriges radios romanpris.Sveriges Radio P1:s romanpris delas sedan 1994 ut till “en framstående roman ur det gångna årets produktion”. Vinnaren utses av en lyssnarjury och prissumman är 50 000 svenska kronor. Lyssnarjuryn förnyas varje år och består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse att vara med. Jurymedlemmarna läser de sex nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio.


Vinnare av Pulitzer Prize 2015


Omslaget till Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr.Denna historiska berättelse utspelar sig i Paris, Bretagne och Tyskland före och under den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget: Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring. I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend. När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo – en stad som kommer att totalförstöras av kriget.

Det är en gripande historia om människor som, mot alla odds, kämpar för att överleva. En fängslande berättelse om den grymhet som en gång slog klorna i Europa och om den godhet som göms i djupet av våra hjärtan.

Här hittar du: Ljuset vi inte ser (finns även på engelska, All the ligth we cannot see)

Anthony Doerr (född 1973) är en amerikansk prosaförfattare som hittills skrivit två romaner och två novellsamlingar, Ljuset vi inte ser är hans andra roman och den hamnade  omedelbart på USA:s bestsellerlistor när den kom ut.

Miniatyr av Pulitzer-pris-medaljen.Det amerikanska Pulitzerpriset utdelas varje år i journalistik, dramatik, litteratur (där det finns flera olika klasser), drama och musik. Romanpriset (fiction) har delats ut sedan 1917 och tilldelas en författare till ett framstående verk som publicerats under året. Enbart amerikanska författare kan komma i fråga.

 


Vinnare av Svenska Dagbladets litteraturpris 2015


Omslaget till Isidor och Paula av Ola Nilsson.En berättelse om två kusiner, förenade som barn av gemensamma upplevelser av misshandel och söndring i familjen, och som vuxna skilda åt av tid och missbruk. Det är en berättelse från storstadens underjord och Västkustens semesterljus.

Isidor och Paula är en variant på myten om Orfeus och Eurydike, som den diktats av Rainer Maria Rilke. Denna Eurydike är inte den passiva musan som Orfeus ska sjunga upp ur underjorden. Hon är ”i sig själv”, hennes tid därnere fyller henne ”som en stor rikedom”. Och när guden Hermes förskräckt säger att Orfeus har vänt sig om ”begrep hon ingenting och sade sakta: Vem?”

Här hittar du: Isidor och Paula (e-bok)

Ola Nilsson (född 1972) har givit ut sammanlagt fem prosaböcker, och har dessutom varit verksam som översättare av bland andra Heidegger och Rilke.

Svenska Dagbladets logotyp.Svenska Dagbladets litteraturpris instiftades 1944 då tidningen firade sitt 60-årsjubileum. Fram till och med 1959 delades oftast priset mellan flera författare, därefter har man belönat ett särskilt verk. År 2007 var prissumman 30 000 svenska kronor.

 


Vinnare av The Man Booker prize 2015


Omslaget till A brief history of seven killings av Marlon James.Romanen börjar 1976 med mordförsöket på reggae-artisten Bob Marley. Berättelsen är sann, liksom nästan allt i denna stora och myllrande berättelse om jamaicanskt våld: Marley sköts två dagar innan Smile Jamaica, en offentlig konsert organiserad av Michael Manley, premiärministern och ledaren för Folkets National Party (PNP). Han överlevde, liksom hans fru Rita, som även hon blev träffad av ett skott. Marley spelade konserten men lämnade omedelbart Jamaica efteråt för två år av självvald exil i London.

Boken utspelar sig under tre årtionden och använder sig av mordförsöket på Bob Marley för att beskriva både politik och gängkultur på Jamaica.

Här hittar du: A brief history of seven killings (boken finns ännu inte utgiven på svenska).

Marlon James (född 1970) är från Jamaica men bor idag i Minneapolis, Minnesota. A brief history of seven killings är hans tredje roman, och James är den första jamaicanen som tilldelats Booker-priset.

Ikon för The man booker prize.Booker-priset hette ursprungligen Booker McConnell Prize och instiftades av det multinationella företaget Booker McConnell. År 2002 fick priset en ny sponsor och kallas därefter för The Man Booker Prize. Priset har delats ut sedan 1969 till den bästa romanen från Brittiska Samväldet eller Republiken Irland enligt en jury, från och med 2014 kan priset delas ut till alla engelskspråkiga författare. Prisjuryn varierar från år till år och väljs av en utvald skara som är verksamma i bokvärlden. Dessa väljer sedan juryn, som i allmänhet består av framstående litteraturkritiker, akademiker och skribenter. Prissumman är på 50.000 brittiska pund.


Vinnare av Nobelpriset i litteratur 2015


Omslaget till Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj.Årets Nobelpris i litteratur gick i år till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj. Motiveringen löd:

För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid.

Svetlana Aleksijevitj föddes tre år efter andra världskrigets slut i den sovjetiska republiken Ukraina och växte upp i en vitrysk by där både hennes ukrainske far och vitryska mor arbetade som folkskollärare. Som ung flyttade Svetlana till Minsk och utbildade sig till journalist vid universitetet och arbetade sedan som journalist och tidningsredaktör på vitryska tidningar och tidskrifter. Efter att ha blivit utsatt för allt mer pressande trakasserier och påtryckningar av Lukasjenkos regim i slutet av 1990-talet valde hon att gå i exil och lämnade Vitryssland 2000. Genom The International Cities of Refuge Network, som organiserar ett fristadsboende för förföljda författare, kunde hon bosätta sig och leva under ett drygt decennium i olika västeuropeiska städer, bl.a. i Paris och Berlin. Åren 2006-08 tillbringade hon i Göteborg. Hon återvände till Minsk först 2011.

I sina böcker  använder Svetlana Aleksijevitj journalistiska arbetsmetoder och har skrivit en serie dokumentärromaner om Sovjetmänniskan som kallas ”Utopins röster – eller Historien om den röda människan”.

Följande böcker av Svetlana Aleksijevitj finns att låna på biblioteket:

Miniatyr av nobel-medaljen.Nobelpriset i litteratur är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente. Alfred Nobel specificerade att ett av prisen skulle gå till den som under det gångna året “inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk riktning”. Pristagare utses av Svenska Akademien och tillkännages i oktober varje år av dess ständige sekreterare i Börshuset i Gamla stan, Stockholm. Priset delas ut den 10 december i Stockholms konserthus då pristagarna får motta priset ur kungens hand. Priset har utdelats sedan 1901, och består av medalj och en penningsumma på över 8 miljoner svenska kronor.


Ingen av dessa tips som föll dig i smaken? Kolla in våra tidigare tips på biografier, bibliotekariernas egna boktips eller deckare.

Här finns hjälp om den e-boksplattform som ovanstående böcker finns tillgängliga i (Elib). Får du det inte att fungera ändå? Kontakta oss på biblioteket, så hjälper vi gärna till!

Text & tipsare: Karin Ekström

Leave a Reply

Your email address will not be published.