Spikningar 2015

Under förra året producerade högskolans doktorander 24 avhandlingar. När en avhandling blir klar på Högskolan i Borås lämnas fyra exemplar av avhandlingen in till biblioteket, två av dessa går in i vår samling, ett skickas till arkivet och det sista används vid bibliotekets spikningsceremoni.

Spikningsceremonin är till för att göra avhandlingen tillgänglig för allmänheten inför en disputationen så att vem som helst har möjlighet att förbereda konstruktiv kritik. Därför är det brukligt att ceremonin sker senast tre veckor före disputationen.

Spikningsritualen är ganska gammal, en av våra kollegor lyckades hitta ett skriftligt belägg som visar att ceremonin förekom så tidigt som år 1755 [1]. Om vi tittar längre bakåt i tiden kan vi se tydliga likheter med en äldre praxis som när Martin Luther spikade sina 95 teser på kyrkdörren i Wittenberg 1517.

Hålgörare

När vi får in spikningsexemplaret så gör vi hål i avhandlingen med följande maskin.

På Högskolan i Borås har Biblioteket hand om spiknings ceremonin. Den inleds med en presentation av författaren och avslutas med mingel, salta pinnar och cider (alkoholfri).

Just nu har vi en utställning med förra årets doktorsavhandlingar. Låna gärna en eller flera av avhandlingarna i montern, eller läs en elektronisk version i vår publikationsdatabas DiVA.

Utställning

Förra året registrerades 24 avhandlingar, vi har samlat ihop de exemplar som ingår i bibliotekets samling..

Text: Thomas
Bild: Thomas

Referens:
[1] Årsböcker i svensk undervisningshistoria nr 68-69 (1921-): Till Gefle läroverks historia 1577-1850,
 Uppsala: Föreningen för svensk undervisningshistoria. s. 307-308.