Databaser och e-resurser hemifrån – så här gör du!

Databaser och e-resurser

I princip alla databaser och e-resurser som biblioteket tillgängliggör har du möjlighet att söka i och använda dig av hemifrån, eller på andra platser utanför högskolans lokaler. För att du skall kunna göra det krävs att du använder dig av bibliotekets webbplats och de länkar till databaserna som finns där.

Om du till äventyrs väljer att gå till en databas direkt hemifrån, genom att skriva in adressen till den, eller att googla på databasens namn, så kommer du troligtvis inte att komma åt databasen. Här på högskolan använder vi datorernas IP-nummer för att visa att användarna tillhör högskolan och eftersom ditt IP-nummer på din dator inte är känt för våra leverantörer kommer du att nekas åtkomst.

För att kunna använda databaserna hemifrån krävs att du verifierar dig som en användare tillhörig Högskolan i Borås mot vår proxyserver. Det sker genom att du loggar in med ditt studentkonto. Länkarna till databaserna på bibliotekets webbplats är konstruerade så att de känner av om du är inom eller utanför högskolans IP-nummer område. Alltså, är du på högskolan får du direkt åtkomst till vald databas, är du däremot hemma så ombeds du logga in först, och skickas efter lyckad inloggning till databasen.

Så här gör du!
För att göra det så enkelt som möjligt för dig så går du till bibliotekets webbplats precis som när du är här på högskolan. Välj den databas eller e-resurs som du är intresserad av, klicka på länken, logga in, och du är klar att börja söka, läsa eller vad det är du tänkt dig.

Exempel på resurser du kommer åt efter inloggning

Kontakt
Om du upplever problem, eller har frågor om åtkomsten till databaser och e-resurser hemifrån, kontakta biblioteket@hb.se så skall vi försöka hjälpa dig.

Text och bild: Klaz Arvidson