Hej Katharina Nordling!

I en serie personporträtt presenterar vi här personalen på biblioteket närmare för alla våra läsare och kunder. Vilka är det som jobbar på biblioteket egentligen? Och vad gör dom där? Följ med och lär känna dina bibliotekarier! Här får du möta Katharina som svarar på några frågor.
porträtt_KAK_bloggenVilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
En stor del av min arbetstid går åt till att beskriva bibliotekets verksamhet på ett så bra sätt som möjligt för vår omvärld. Det vill säga: Jag leder det team hos oss som jobbar med bibliotekets kommunikation. Ska vi bli mer konkreta handlar det om bloggposter som den här, nyheter på vår webbsida, vår sida på Facebook och andra sociala medier. Dessutom har vi ett nyhetsbrev för anställda vid högskolan som också ska planeras, sättas ihop och skickas iväg. Förutom kommunikationsbiten jobbar jag även litegrann med en del av våra system (speciellt vårt lånesystem) och dessutom med forskarstöd.

Vad fick dig att söka dig till Biblioteket på Högskolan i Borås?
Eftersom jag var student på högskolan när jag sökte jobb här, var jag som biblotekariestudent ganska lockad av tanken att få jobba på högskolans bibliotek. Det bibliotek där man gått och letat böcker så många gånger, tänk att få jobba där liksom. Plus att det var så snyggt, nästan helt nybyggt! Dessutom var jag vid den tidpunkten rätt klar över att jag ville jobba på ett universitets-, högskole- eller företagsbibliotek. Jag antar att det handlade till stor del om bibliotekets målgrupp, och att det kändes som att det är på den typen av bibliotek som den tekniska utvecklingen går fortast fram. Och eftersom jag dessutom har en utbildning som dataingenjör drogs jag till det. Sen om det stämmer att teknikutvecklingen är snabbast på dessa typer av biblioteket eller inte låter jag vara osagt idag.

Idag skulle jag dessutom gladeligen rekommendera till andra att söka sig till “mitt” bibliotek. I mina ögon är det här en otroligt bra arbetsplats med den lilla organisationens fördel när det kommer till snabbhet och rörlighet. Det är lätt att förändra saker, och påverkansmöjligheterna är stora. Plus att det jobbar ett gäng otroligt kompetenta och roliga människor här. Vem vill inte ha såna kollegor?

Visste du från början att du ville jobba med det du gör idag?
Nej, verkligen inte! Och jag har jobbat med rätt olika uppgifter sen jag började här för snart 10(!) år sedan. Inköp, undervisning, programmering, forskarstöd, webb och kommunikation. Det tycker jag är roligt, att det finns möjlighet att prova olika saker och utveckla sig åt olika håll. Och om den här frågan snarare handlar om hurvida jag alltid velat bli bibliotekarie, så är svaret fortfarande nej. Bibliotekarie blev jag av en slump, men det var ju ändå tur, för det är ett himla roligt jobb.

Vad tycker du är roligast med jobbet?
Jag vet inte om det går att säga att “det här är roligast”, men en sak som jag uppskattar väldigt mycket med mitt jobb är att försöka komma fram till hur vi på bästa sätt informerar våra användare om vår verksamhet. Alltså att konkret fundera över hur vi ska få våra användare att förstå vidden av allt vi kan göra för dem. Och det gäller både studenter, forskare och övrig personal. Sen är det ju också väldigt roligt att träffa användare som insett att vi kan hjälpa dem, och faktiskt hjälpa dem på ett bra och kvalificerat sätt. Till exempel är det en väldigt härlig känsla när man visat en student hur man tyglar en  databas och får fram artiklar som är vettiga ur deras perspektiv, och man ser att studenten verkligen förstår. I såna stunder är det väldigt roligt att jobba.

Har du något boktips du vill dela med dig av?
Jag har sett att flera av mina kollegor lämnar en handfull boktips när det frågats om böcker, och jag får nog göra detsamma.

Jag vill först tipsa om boken Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson – En fantastisk bok om en fasansfull historia. Innan jag läste (eller lyssnade faktiskt) på den här boken hade jag inte särskilt mycket inblick i romernas roll under andra världskriget, och tiden efter kriget. En väldigt upplysande, välskriven, intressent och sorglig bok.

Sen vill jag också tipsa om Liv Strömqvists seriebok Kunskapens frukt, en av de viktigaste böcker jag läst på senare tid. Jag lärde mig mycket, och förfasades väldigt över alla konstigheter kvinnor har blivit utsatta över genom historien.

Till sist vill jag också tipsa om en bok i deckar-genren, eller två faktiskt. Tove Alsterdal heter författaren och böckerna jag läst heter I tystnaden begravd och Låt mig ta din hand. Två böcker som trots att de kvalar in i denna genre inte är typiska deckare, och då menar jag att de saknar den där typiska polisinramningen, men det finns ändå en gåta eller ett mysterium som kräver sin lösning i böckerna.

Text: Katharina Nordling och Lena Holmberg
Bild: Lena Holmberg