Dags för årets debutantpris

Den 24 februari delas årets debutantpris från Borås tidning ut i samarbete med Högskolan. I år står det mellan Anna Westphalen “Perfekt packad skit” (noveller), Linna Johansson “Lollo” (roman), Gabriel Itkes-Sznap “Tolvfingertal” (lyriksamling),  Stina Stoor “Bli som folk” (novellsamling) och Theodor Hildeman Togner “Ut” (dikter).

perfekt-packad-skit-och-andra-noveller lollo tolvfingertal bli-som-folk uthogupplost

Prissumman är på 100.000 kr och själva priset instiftades år 2001 av Tore G Wärenstams stiftelse för “att stödja ett författarskap som juryn anser ha förutsättningar att bli spännande och betydande”.¹ Under årens lopp har flera av pristagarna blivit välkända författare i Sverige som exempelvis Lotta Lotass, Daniel Sjölin, Jonas Hassem Khemiri, Martina Lowden, Johan Kling och Thomas Bannerhed. Borås Tidnings chefsredaktör Stefan Eklund tycker att debutantpristagarna speglar vår tid med sitt författande och att berättandet gått från fokus på språket till ett mer episkt berättande.²

I jurun sitter Högskolans prorektor Martin Hellström, Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist och poeten och kritikern Anna Hallberg. Hur själva arbetet går till att få fram bra kandidater till priset kan du läsa mer om här och i år tycker vi det är extra roligt att även få höra Martin Hellström berätta mer om det personligen på vår första biblioteksfrukost som går av stapeln nu på tisdag (anmälan krävs).

Själva priset delas ut på onsdag kväll på Borås Stadsteaters stora scen då även Lilla Debutantprisjuryn, delar ut Lilla Debutantpriset. På eftermiddagen samma dag finns det möjlighet för Högskolans personal och studenter att lyssna på den prisbelönta författaren Aris Fioretos som håller en föreläsning under rubriken ”Baklängesberättelse”.

Vem som vinner får vi veta på onsdag, under tiden går det bra att låna böckerna i biblioteket och passa på att bilda sig en egen uppfattning.

Text: Lena Holmberg
Bild: hämtade från Adlibris förutom “Ut” från förlaget Lesbisk pocket.

¹ Wikipedia
² Borås tidning 2016-02-21