Sökverkstad och språkverkstad tillsammans

IMG_6623Vid vårterminens start flyttade sökverkstaden in tillsammans med språkverkstaden i deras lokaler på plan 4 i Biblioteket. Varje torsdag har studenter vid högskolan möjlighet att få svar på frågor om informationssökning, val av databaser, referenshantering och akademiskt skrivande.

Det är drop-in som gäller så studenterna som besöker verkstaden gör det utan att behöva registrera sig eller boka tid. De kan komma för att arbeta i lugn och ro och får möjlighet till att enkelt kunna ställa frågor av både mindre och större karaktär till bibliotekarien och/eller språkpedagog.

Första tillfället för våren var 18 januari, då var det bibliotekarien Sara som bemannade sökverkstaden. En student som tog tillfället i akt var Kristina som läser till intensivvårdssjuksköterska och som precis har börjat med sin informationssökning till uppsatsen:

IMG_6604Har du varit här på sökverkstaden förut? En gång, men det var alldeles i början av utbildningen.

Vad har du fått för hjälp idag? -Jag har fått hjälp med att strukturera mina sökningar bättre och framför allt att använda strategier som ”bygga block” till exempel. Jag har fått god hjälp med att kombinera sökningarna på ett annat sätt än vad jag gjort förut.

Vad tycker du om att sökverkstaden finns?Det är en bra resurs för oss studenter. Det spar tid för mig. Eftersom informationssökning är mycket mer tidskrävande än vad man tror, så spar jag tid genom att gå hit och få hjälp med mina sökningar istället för att sitta hemma och försöka helt på egen hand. Det är mycket bra att det är drop-in tycker jag, så jag kan komma när jag har som mest behov, utan att boka tid.

Några veckor senare har terminen kommit igång ordentligt och många besökare kommer till sök och skrivverkstaden. Nu var språkpedagogen Johanna på plats tillsammans med bibliotekarien Kerstin.

IMG_6620Anton och Simon som pluggar till maskiningenjörer har precis börjat skriva på sin uppsats och det var första gången de besökte sökverkstaden. De hade inte så höga förväntningar på hjälpen de kunde få, men har insett att det tar mycket tid att söka information. De fick bl.a. hjälp med att göra ett fjärrlån

Åsa och Daniela som kom hade genom informationspunkten i biblioteket precis fått reda på att sökverkstaden fanns. De ska skriva sin masteruppsats inom Textile Management och reser till Vietnam under våren för att studera hur frihandelsavtalet har påverkat. Någon undervisning i informationssökning har de inte fått inom sitt program, så de tyckte det var bra att denna möjlighet finns. Eftersom de inte har sökt så mycket, fick de hjälp med hur de kan strukturera sina sökningar och tips på hur de kan tänka kring att bygga upp sökningarna och använda sig av ämnesord för att få mer exakta träffar.

Emma som studerar till förskollärare och går sin fjärde termin, går ofta till språkverkstaden och får hjälp med språkfrågor och hur referenser skrivs. Emma tycker det är bra nu när sökverkstaden har flyttat in till språkverkstaden, då hon nu även kan få hjälp med informationssökningen på samma ställe.

Nu senast fick jag hjälp med att använda bibliotekets katalog istället för att googla när jag skulle söka fram en artikel som fanns i biblioteket. Jag fick inte fram den jag sökte när jag googlade, utan bara annat.

Emma sitter ofta här eftersom datorerna är utrustade med talsyntes.

Språkpedagogen Johanna ser bara fördelar med att språk och sökverkstaden är tillsammans. –Nu kan vi hjälpas åt och studenten får bättre stöd när de har både språk- och sökfrågor.

Text och bild: Lena Wadell