Informationssökning före internets intåg

Hur skulle du göra med dina nyfikna frågor om världens beskaffenhet om du inte hade internet att söka svar på? Idag är det inga som helst problem att lite snabbt googla fram svaret på nästan vilken fråga som helst, men hur gjorde man förr – när internet inte fanns? Jo, då ställde man frågorna till en bibliotekarie på det lokala biblioteket såklart.

För ungefär ett och ett halvt år sedan hittade personal vid New York Public Library en låda som var märkt Interesting Reference Questions (intressanta referensfrågor). I lådan låg en stor mängd kort med frågor som folk i New York ställt till bibliotekarier vid biblioteket mellan 1940-talet och 1980-talet. Den här frågan till exempel:

Och den här:

New York Public Library delar med sig av frågorna från sina låda under #letmelibrarianthatforyousitt Instagramkonto varje måndag.

Och kom ihåg, svaret på den här frågan är alltid JA, när man ställer den på ett bibliotek:

Text: Katharina Nordling
Bild: New York Public Library på Instagram