Karin brinner för bibliotekets hållbarhetsfrågor!

karinHU

Karin Ekström som till vardags är en hängiven cyklist är också bibliotekets representant i Verksamhetsstödets miljögrupp. Hon arbetar aktivt för hållbar utveckling både på arbetstid och privat. Bibliotekets hållbarhetsarbete går in under Verksamhetsstödet och nu går arbetet in i en ny fas. En ny lokal handlingsplan med konkreta mål för nästa period skall skrivas.

Högskolan har ett certifierat miljöledningssystem enligt den internationella standarden ISO 14001. Det finns en miljögrupp inom Verksamhetsstödet där Karin är bibliotekets representant sedan några år tillbaka. Nu står arbetet med att följa upp målen i handlingsplanen för dörren. Det gäller att se vad som återstår av målen och skriva nya för nästa period. Detta innebär att titta på vilka aktiviteter som behöver skrivas för en ny lokal handlingsplan.

– Det är ett arbete som tar tid eftersom det kan vara svårt att hitta aktiviteter som vi inte redan gjort säger Karin.

Fokus för Högskolan är ett hållbart campus och det är främst frågor om klimatpåverkan, energi och hållbarhetskrav i inköps-  och upphandlingsarbetet som är campusfrågorna. Ett konkret mål är att minska energianvändningen totalt med tio procent per kvadratmeter. Ett annat exempel är också att öka användning av distansteknik.

– Alla ska med på tåget säger Karin med eftertryck. Ett konkret mål vi vill uppnå under nästa period är att minska pappersförbrukningen med 15 procent jämfört med 2016. Det kommer att göras genom stegrad digitalisering och ökad styrning av utskrifter.

När Karin får frågan om hon kan lista ett par saker som biblioteket gör idag för hållbarhetsarbetet är hon snabb på att svara: -Utskriftssystemet Print and collect är en stor sak som är genomförd och som minskar pappersåtgången betydligt genom att studenterna själva aktivt väljer vad som skall skrivas ut. En annan sak är när bibliotekarierna undervisar, då skrivs inget material ut till studenterna utan allt läggs ut på lärplattformen Pingpong digitalt.

Trots att budgeten är knapp när det gäller hållbarhetsarbetet har Karin tagit egna initiativ:

– Jag anordnade miljöfika med inspirationsföreläsningar när jag var ny som miljörepresentant berättar Karin. En miljöfika handlade om konsumtion, där en medarbetare med egen erfarenhet av inköpsstopp under ett år kom och föreläste. Vid ett annat tillfälle gjordes ett studiebesök hos en frisör som visade att det finns alternativ till miljöfarliga produkter. En annan gång kom en representant för fairtrade på en miljöfika.

Hur ser då framtiden ut och vad finns det för önskemål?

– Ett mål är att föra in hållbar utveckling som en röd tråd i undervisningen i informationssökning säger Karin. Det finns också en önskan att vi skall få medel att köpa in fler databaser inom hållbar utveckling och då uppmärksamma våra användare genom undervisningen och i mötet med dem.

Avslutningsvis frågar jag vad Karin personligen gör hemma vad avseende miljöfrågor så svarar hon med emfas:

– Jag är en hängiven cyklist! Att inte behöva ta bilen varje dag känns bra.

Karin komposterar också själv och därmed producerar hon jord som hon odlar grönsaker i på den egna kolonilotten och det kan man väl kalla är hållbar utveckling i ett nötskal!

Text & bild: Lena Wadell