Böcker som kunde blivit bannlysta

Under denna vecka infaller något som kallas för Banned Book Week i USA. Det är en vecka då man uppmärksammar och firar människans frihet att läsa vilka böcker man vill. I USA har man ett system där användare av bibliotek kan ifrågasätta böckers existens på biblioteken. Den som har ifrågasatt boken måste sedan argumentera för varför boken bör bannlysas. De allra flesta anmälningar som kommer in kommer från oroade föräldrar som vill förbjuda ”stötande” böcker, som deras barn bör skyddas ifrån, på skolbiblioteket. Men det kan också vara mer organiserade anmälningar av böcker, där en viss gruppering i samhället arbetar systematiskt för att få en viss bok bannlyst från biblioteken. Oftast bemöts anmälningarna med ett svar från biblioteket i fråga där bibliotekets inköpspolicy används som det tyngsta argumentet.

Anmälningar som kommer in rapporteras vidare till The American Library Association (ALA), som sedan årligen sammanställer en lista över de böcker som blivit mest ifrågasatta under året som gått. En sammanställning av anmälningarna som mottagits mellan 2000 och 2009 visar att det vanligaste argumentet för att anmäla en bok var “sexuellt innehåll”, tätt följt av “stötande språk”.

Några av de böcker som ifrågasatts de senaste åren, och som vi har tillgängliga här på vårt bibliotek, är (klicka på titeln för information om boken är utlånad eller inte):

Efter Alaska av John Green
efter-alaskaMiles Halters sociala liv är något begränsat. Minst sagt. Han pluggar och sitter i tevesoffan med sina föräldrar. När han bestämmer sig för att packa ihop biografierna i pojkrummet i Florida och flytta till internatet Culver Creek för att söka sitt “Stora Kanske” (japp, det var Francois Rabelais sista ord på dödsbädden) förändras hans liv för alltid. Ett par rum ner i kooridoren på Creek presenteras han för Alaska Young. Hon förkroppsligar allt Miles Halter aldrig har varit i närheten av. Alaska är smart, rolig och osannolikt sexig. Och oberäknelig.

Anmäld bland annat på grund av stötande språk och sexuellt innehåll.

The curious incident of the dog in the nighttime av Mark Haddon
the-curious-incident-of-dog-in-the-night-timeA murder mystery novel like no other. The detective, and narrator, is Christopher Boone. Christopher is fifteen and has Asperger’s, a form of autism. He knows a very great deal about maths and very little about human beings. He loves lists, patterns and the truth. He has never gone further than the end of the road on his own, but when he finds a neighbour’s dog murdered he sets out on a terrifying journey which will turn his whole world upside down.

Anmäld bland annat pga stötande språk och religösa perspektiv.

Flyga Drake av Khaled Hosseini
flyga-drakeAmir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.

Anmäld bland annat på grund av stötande språk, våld och homosexualitet.

Brave new world av Aldous Huxley
brave-new-worldFar in the future, the World Controllers have created the ideal society. Through clever use of genetic engineering, brainwashing and recreational sex and drugs all its members are happy consumers. Bernard Marx seems alone harbouring an ill-defined longing to break free.

Anmäld bland annat på grund av stötande språk, sexuellt innehåll och rasism.

Ingen av dessa böcker har blivit bannlysta på biblioteken i USA, där man jobbar hårt för allas rätt att läsa vad man vill, vilket också står skrivet i The first amendment.

stand-up-_facebook1

I Sverige finns inget likande system för att anmäla böcker man tycker är opassande, därmed inte sagt att diskussioner emellanåt blossar upp runt böckers lämplighet och inte. För inte så länge sedan var det Tintin som diskuterades ivrigt i medierna efter att ha varit hotad att bli portad från ett bibliotek i Stockholm.

Text: Katharina Nordling