Informationssökning – Viktigare än du tror!

Du kanske har sett på schemat att du kommer att ha informationssökning. Kanske tycker du det låter överflödigt eller att det rent av är något du redan har bra koll på? Handen på hjärtat- är det verkligen så? Sara Hellberg är en av fem undervisande bibliotekarier hos oss och här ger hon sin syn på varför undervisningen i informationssökning kanske inte är det du skall välja att hoppa över ändå.

1sara2

”Exempelvis om jag behöver köpa en liter mjölk så vet jag ju att jag går till Ica och inte till pizzeran. Det är lite samma sak med källorna. Vi visar hur de kommer åt det som inte finns på Google”

Hur ofta har studenterna informationssökning på schemat med dig Sara?

– Det vanliga är att jag träffar dem tre gånger under hela programmet, men det är lite beroende av hur det passar in. Det första tillfället ligger oftast första terminen. Det tredje och sista tillfället kommer oftast inför examensarbetet då de behöver söka vetenskapliga artiklar.

Varför tycker du det är viktigt att de kommer på undervisningen?

– Vi har planerat innehållet tillsammans med läraren utifrån programmets och kursens särart. Därefter lägger vi upp momentet utifrån studenternas behov. Mycket kan man hitta på google men vi visar källor som kan vara svåra eller omöjliga för dem att hitta den vägen. Beroende på var man letar efter så går man till olika ställen. Exempelvis om jag behöver köpa en liter mjölk så vet jag ju att jag går till ICA och inte till pizzeran. Kanske kan jag få tag på en liter mjölk på pizzerian om det krisar, men behöver jag dessutom ett kilo köttfärs –då är det stopp! Det är lite samma sak med källorna. Vi visar hur de kommer åt det som inte finns på google.

Vi tipsar om hur man använder biblioteket smart och hur det fungerar rent praktiskt att söka upp olika sorters källor. Biblioteket lägger miljoner på licenser och prenumerationer på elektroniskt material som vi lyfter fram och presenterar  ett smörgåsbord, där vi har sorterat ut det som de behöver för att klara sina uppgifter. Har man missat ett tillfälle så är det hög tid att komma inför uppsatsskrivningen!

Vad har du för erfarenheter av hur studenterna uppfattar undervisningen innan de kommer till dig?

– Vissa tror att de kan söka men när de kommer visar det sig att det är en hel del matnyttigt som de tar till sig. Många kommer ändå för repetition. En del kommer och har inga förväntningar alls, särskilt när de kommer första gången.

Och vad har du fått för kommentarer efteråt?

– De flesta är nöjda efteråt och menar att de får med sig något de kan ha glädje av. En kommentar jag hört flera gånger: ”Jag hade ingen aning om att bibliotekarier kunde så här mycket!” eller: ”Det var en hel del som var nytt det visste jag inte!”

Några spontana kommentarer klippt från enkätundersökningarna efter bibliotekets olika undervisningstillfällen:

• Jag upptäckte en ny cool databas!
  • Verkligen jättebra och lärorikt!
  • Poletten föll på plats.
  • Bra förklarat när man ställer frågor, relevant information på lagom lång tid.
  • Jätte bra info, dörröppnare!
  • Äntligen kan jag använda biblioteket på ett bra sätt, förut var jag bara förvirrad!

Text och bild: Lena Wadell