Skönlitteratur på recept?

colourbox4561476Ni som brukar titta på Litteraturprogrammet Babel på teve känner kanske igen begreppet Biblioterapi. Det är en terapiform där läsning av böcker och samtal kring dessa ligger i fokus. Tisdagen den 15 november gästas Högskolans forskarcafé av Cecilia Pettersson, universitetslektor vid Göteborgs universitet. Hon har tillsammans med arbetsterapeuten och forskaren Lena Mårtensson, vid Sahlgrenska akademin, forskat kring Biblioterapi. I ett tvärvetenskapligt projekt har åtta sjukskrivna kvinnor i arbetsför ålder djupintervjuats. Forskarteamet har undersökt deras erfarenheter av läsning av skönlitteratur under tiden som de varit sjukskrivna.

Att läsning av skönlitteratur under sjukdomstiden kan påverka rehabiliteringsprocessen i positiv riktning är egentligen inte ny, själva idéen har funnits ända sen Antiken. Biblioterapin utvecklades som en behandlingsform under 1900-talet och det har forskats en del på det genom åren, men väldigt lite i Sverige. Att man i de här intervjuerna kombinerat ett aktivitetsvetenskapligt och ett litteraturvetenskapligt perspektiv har lett till ny kunskap om betydelsen av skönlitterär läsning under just sjukskrivningstiden.

– Det kanske är läsningen i sig som bidrar till tillfrisknande, snarare än vad man läser och hur. Samma person kan också läsa väldigt olika böcker beroende på var i tillfriskningsprocessen man är och kanske vid en viss tidpunkt hellre väljer böcker som ger distans eller associationer. Och det är bland annat det jag vill undersöka i vår forskning. (Cecilia Pettersson, Framsidan 2 april, 2012 )

Läs gärna mer om projektet på Göteborgs universitets webbsida och i den här artikeln från tidskriften Framsidan. Läs också Cecilias egen artikel i Tidskrift för litteraturvetenskap.

I Högskolans bibliotek finns en hel del litteratur om biblioterapi och dess verkan om du vill veta mer. Det finns båda böcker, artiklar och även några studentuppsatser. Ämnet är helt klart intressant!

Text: Lena Holmberg
Bild: Colourbox