Dags att fundera på uppsats?

Är det dags att fundera på vilket ämne du vill skriva om? Då ska du även tänka på effektiv informationssökning, referenshantering och källkritik. Här kommer en kort introduktion till forskningsfrågor och informationssökning.

När du skriver uppsats utgår du från en eller flera forskningsfrågor. Meningen med forskningsfrågor är att kunna få fram meningsfulla och relevanta resultat. Forskningsfrågorna är ofta beskrivande eller analytiska till sin natur även om det finns andra typer av frågor.

Beskrivande frågor börjar med bl.a. På vilket sätt….? Hur ofta….? Hur ser det ut….? Medan analytiska frågor börjar med Varför….? och Hur förhåller sig….till…?

För att få bättre koll på forskningsfrågor kan du läsa ett tidigare inlägg i bloggen på ämnet, eller kolla denna film om forskningsfrågor.

Hur söker man på ett effektivt sätt då?

Du kan alltid börja med Summon som är bibliotekets söktjänst. Här kan du hitta allt från tryckta böcker, artiklar, e-böcker mm.

Du kan även söka direkt i olika Ämnesdatabaser. Där kan du göra specifika sökningar som är direkt inriktad till just ditt ämne och du har mer detaljerade sökmöjligheter.

Du kommer åt alla bibliotekets elektroniska resurser hemifrån – bara logga in med ditt användarnamn och lösenord (samma som i PING PONG)!

Libris (den svenska nationella bibliotekskatalogen) är bra att söka i, då det kan hända att boken eller artikeln som du är ute efter inte finns hos oss. Man kan alltså fjärrlåna en bok eller artikel via oss. Böcker kostar inget, men artiklar kostar 40 kr (80 kr om vi beställer utanför norden) och det skickas hem till dig med posten.

Klicka här för att läsa mer om hur det fungerar med fjärrlån och artikelkopior.

Glöm inte att referenshantering är en viktig del av uppsatsskrivande. Kolla på bibliotekets Harvardguide som finns tillgänglig både på webben och som pdf-fil.

Vill du veta mer om uppsatsskrivande och informationssökning?

• Du kan ringa biblioteket på 033-435 40 50
  • Maila biblioteket@hb.se
  • Få hjälp på plats i informationdisken
  • Besöka vår sökverkstad i J441 torsdagar kl.12:00-15:00 där en bibliotekarie finns på plats och svarar på dina frågor om informationssökning.

Text: Tandis Talay
Bild: Colourbox