Hej Karin Süld!

I en serie personporträtt presenterar vi här personalen på biblioteket närmare för alla våra läsare och kunder. Vilka är det som jobbar på biblioteket egentligen? Och vad gör dom där? Följ med och lär känna dina bibliotekarier! Här får du möta Karin som svarar på några frågor.

Vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter Karin?
Jag arbetar med undervisning i informationssökning, källkritik och referenshantering, främst för studenter på Textilhögskolan. Undervisningen brukar vara i form av föreläsningar och workshops.  Planering och uppföljning gör jag i samarbete med lärarna på de olika programmen.
En annan del av mitt arbete är att bemanna bibliotekets informationspunkt dit studenter, personal och även allmänheten kan komma för att få hjälp med små och stora frågor, allt från att hitta i våra lokaler till att söka information.

Hur länge har du jobbat här?
– Jag har arbetat här sedan i mitten av 90-talet, ett bra tag alltså! Arbetet har förändrats väldigt mycket under de här åren. Bland annat har undervisningen ökat och blivit en integrerad del av utbildningarna. Bibliotekarien har mer rollen av pedagog än tidigare och, inte minst, har digitaliseringen förändrat både innehåll och arbetssätt.

Vad gör du när du inte är på jobbet?
– Då är jag mycket med min familj och mina vänner. Jag tycker också om att vara ute i naturen, fixa i trädgården, se på film och att läsa. Min man och jag är på gång att bygga hus och flytta ut på landet, så det kommer att fylla en hel del av vår lediga tid ett tag framöver.

Har du något boktips du vill dela med dig av?*
– En bok jag vill rekommendera är Omvägen av Gerbrand Bakker. Det är en berättelse om en kvinna som hastigt och utan förklaring lämnar sitt hem i Holland och bosätter sig i ett hus på den walesiska landsbygden. Hennes dagar verkar mest bestå av arbete i trädgården och skötsel av ett antal gäss som råkar finnas på gården.  Det är mycket som är mystiskt och udda i berättelsen.  En ung man dyker upp, oklart varför och vem han är. Kvinnans egen man letar efter henne tillsammans med en holländsk polis. Den amerikanska 1800-talspoeten Emily Dickinson figurerar, liksom kvinnan som tidigare bodde i huset. Efter hand klarnar dock bilden av den holländska kvinnan och hennes historia. Det är en stillsam och samtidigt spännande bok med ett oväntat slut.

Vad tycker du är roligast med jobbet?
– Att möta studenterna, få ta del av deras arbeten och deras frågeställningar och att tillsammans ta sig fram i informationsdjungeln. Samarbetet med lärarna är också väldigt roligt och intressant, det ger mig en bra inblick i vad som pågår på de olika utbildningarna och på Textilhögskolan i stort.

Text: Karin Süld & Lena Wadell
Foto: Lena Wadell