Har du funderingar kring hur du hittar din kurslitteratur?

Undrar du lite kring det här med kurslitteratur? Vi går igenom hur du hittar rätt kursbok på hyllan och tipsar om andra sätt att få tag i den eftertraktade kurslitteraturen.

Biblioteket köper in minst två exemplar av varje bok. Ett utlån och ett kursref. Det sistnämnda är ett referensexemplar som inte får lämna biblioteket utan endast läsas här. Alla kursref står på plan 1 (allra längst ner) och är sorterade i bokstavsordning med en gul klisterlapp på ryggen. Boken kan stå på författare eller titel, det ser man tydligast i bibliotekets katalog via Summon.

På plan 1 kan man ta den bok man vill ha och läsa en stund i biblioteket, kanske kopiera ett kapitel eller två och sedan ställa den på den vagnen som står där nere så nästa person kan få tillgång till boken. Utlånen får man ha i två veckor, står ingen på kö går det bra att låna om boken, annars måste den lämnas tillbaka. Allt för att så många som möjligt ska hinna läsa den under kursens gång. En kursbok kan också finnas som e-bok och kan läsas både här på högskolan och hemifrån, det är ditt vanliga användarid som du använder vid inloggning och e-böckerna hittar du också i Summon med länk till fulltext.

All kurslitteratur finns med i bibliotekskatalogen och har två placeringar, det kan se ut så här till exempel:

Det översta exemplaret är ett kursref som återfinns på plan 1 och de understa är utlåningsexemplar som återfinns på sin ämneshylla i biblioteket (om de inte är utlånade förstås). Kursrefet kanske inte alltid står på sin plats nere på plan 1 eftersom någon annan sitter och läser det just då. Kom tillbaka senare och titta efter det igen! Oftast finns det kanske bara ett utlåningsexemplar och det kan vara svårt att få tag i.

Men varför kan vi inte ha klassuppsättningar av allting? Det har vi inte möjlighet till av flera olika anledningar. Dels har vi inte plats för det, biblioteket måste rymma en hel del övrig litteratur och andra saker än kursböcker. Dels har vi inte råd med det, biblioteket har en mediabudget som måste följas varje år och det är inom dess ramar vi får hålla oss till. Vi måste även se till att vårt bokbestånd är fyllt av bra böcker som kan användas vid uppsatsskrivning och annat skolarbete.

Om man vill köpa sin kurslitteratur så har Studentbokhandeln på Allégatan mycket av högskolans kurslitteratur och har bra priser. Nätbokhandlar som Adlibris och Bokus har ofta ett stort sortiment av kurslitteratur. På högskolans anslagstavlor finns det ofta annonser om försäljning av begagnad kurslitteratur och på sajterna kurslitteratur.se och bokbörsen kan man söka efter begagnade böcker. Vid enstaka tillfällen händer det även att Studentkåren i Borås har en kursboksloppis någonstans på högskolan där det finns tillfälle att fynda eller kanske byta.

Text och bild: Lena Holmberg