Skriver du uppsats under våren? Ta hjälp från biblioteket!

Vi har kommit en bit in på vårterminen och det närmar sig slutspurt för vissa av studenterna vid högskolan – uppsatsarbetet drar igång på allvar – här får du tips på hur Biblioteket kan hjälpa dig i ditt uppsatsskrivande.

En sak som är gemensam för alla som skriver uppsats är att det kommer krävas information att basera uppsatsen på. Det kan handla om att söka fram vetenskapliga artiklar, böcker som innehåller en teoretisk grund för uppsatsen eller metodböcker. Oavsett vad du ska söka för information så är just det att informationen är grunden för din uppsats viktig att inse, och informationssökning är väldigt ofta tidskrävande och emellanåt fullt av motgångar. Men om du ser till att strukturera din informationssökning på ett bra sätt kommer det hela gå lättare.

Men misströsta inte! Vi på Biblioteket är experter på att strukturera informationssökningar, och vi hjälper dig mer än gärna. Så kom till oss och se till att få en stabil grund att bygga din uppsats på.

Det finns två alternativ om du vill ta hjälp av en bibliotekarie i din informationssökning: Antingen kommer du till vår Sökverkstad som håller öppet varje torsdag mellan 12:00-15:00. Sökverkstaden bemannas av en-två bibliotekarier, och ni kan tillsammans diskutera hur din informationssökning bör utformas för att uppnå ett bra resultat. Samma tid är även Språkverkstaden öppen, där du kan få hjälp med dina språkliga frågor, eller få tips på hur man utformar en akademisk text.

Ett annat alternativ för att få hjälp med informationssökningen är att komma och få Söksupport. Då kommer du till informationspunkten vid entrén till Biblioteket och så får du hjälp där och då. Du får använda en av datorerna som finns i anslutning till informationspunkten och söka information, bibliotekarierna som bemannar informationspunkten finns i närheten och kan stötta dig i dina sökningar.

I bibliotekets ämnesguider kan du också hitta söktips och annan hjälp som utgår från ditt ämne. Där kan du bland annat se vilka databaser som är centrala inom just ditt ämne, och kan på så vis börja söka på ett bra ställe på en gång.

Glöm alltså inte: Ta hjälp av Biblioteket – utnyttja bibliotekariernas expertis och skaffa dig en bra grund att bygga din uppsats på!

Dessutom vill vi upplysa om att vi genom åren skrivit en mängd inlägg här i bloggen med massor av bra tips och råd till dig som skriver uppsats. Här är några av dessa:

Text: Katharina Nordling
Bilder: Colourbox