Så funkar det: Reservera böcker i Primo

Om du har sökt efter en bok i Primo och den visar sig vara utlånad (och du inte behöver boken samma dag) kan det vara läge att göra en reservation. Nu kan du enkelt göra reservationer på egen hand i Primo, och här kommer en kort beskrivning för hur det går till:

1. Sök fram boken i Primo, klicka på bokens titel när du lokaliserat den i träfflistan:

2. Logga in på ditt Bibliotekskonto – som student använder du ditt S-konto, som personal på HB ditt vanliga användarkonto och som extern användare ditt personnummer + pinkod.

3. Klicka på Reservera-länken. Den kommer endast att finnas tillgänglig om samtliga exemplar av boken är utlånade. Om det finns exemplar inne som är tillgängliga för lån kommer länken inte finnas tillgänglig, eftersom det inte går att reservera böcker när det finns exemplar tillgängliga för lån.

4. Klicka på knappen Reservera. Om du vill kan du ändra datum för hur länge reservationen ska vara aktiv (en möjlighet för dig som vet att du måste ha boken innan ett visst datum, får du den inte innan dess behöver du inte ha boken).

5. Du får nu en bekräftelse på att allt gått väl med reservationen. Om du inte får denna – kontakta gärna bibliotekets informationspunkt med dina frågor.

6. När boken finns tillgänglig för dig ställs den upp på hyllan för reserverade böcker. Där står den uppställd på ditt efternamn. Hyllan hittar du strax innanför entrén till biblioteket.

7. Du får nu ett e-postmeddelande och kan komma och hämta boken. Boken står kvar på denna hylla i tre dagar, sista avhämtningsdag anges i det e-postmeddelande som skickats till dig.

8. När du hämtat boken lånar du den som vanligt i utlåningsapparaten vid bibliotekets entré.

Är du distansstudent gör du reservationerna på samma sätt, men istället för att ställa boken på reservationshyllan i biblioteket kommer boken skickas hem till dig med posten.

Observera: Du inte kan reservera en bok som du själv har lånat, eller en bok som du redan har reserverat.

Text & bild: Katharina Nordling