Välbesökt biblioteksfrukost med boktipsande bibliotekarier

Terminens sista biblioteksfrukost var minst sagt den mest välbesökta av alla våra frukostar och tillika ett mycket uppskattat inslag. Karin och Birgitta presenterade ett antal böcker ur skilda genrer och högaktuella ämnen under en timma på tisdagsmorgonen. Det var alltifrån barn- och ungdomsböcker, dokumentära böcker, reseskildringar, kärlekshistorier och relationsdramer till deckare och mer humoristisiska berättelser.

Birgitta inledde med en barnbok ursprungligen från 50-talet som behandlar ämnet mångfald: Misse med de blå ögonen av Egon Mathiesen. Högaktuellt i dessa tider och en mycket rolig bok för de minsta! Ett annat ämne som skakar om och berör tycker Birgitta är New Age-rörelser som trilogin och böckerna om Sekten på dimön handlar om.  Berättelsen utspelar sig på en  vindpiskad ö utanför Bohusläns kust, där en karismatisk ledare vid namn Oswald har utvecklat en lära som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. En av de som också fascineras av Oswald är den unga Sofia som antar hans jobberbjudande som bibliotekarie på ön under en sommar. Ett beslut som hon skulle få ångra ju mer som uppdagas…. Birgitta rekommenderar den spännande triologin som ökar förståelsen för vad som kan hända när man dras in i en sekt. Författaren Mariette Lindstein har egna upplevda erfarenheter av sektmedlemskap.

En annan bok som är en bok inom genren dokumentärreportage är Två systrar är skriven av Åsne Seierstad och är en gripande berättelse om två välartade norska tonårssystrar som plötsligt försvinner. Under historiens gång uppdagas det att de rest till Syrien och anslutit sig till IS.

Karin lyfte upp en annan författarinna vid namn Jenny Diski som är känd för sina reseberättelser som i Den motvilliga resenären. Där beskriver hon en resa till kalla Lappland i en självironiskt och humoristiskt stil. Boken är fylld av träffsäkra och roliga inslag.  I romanen Den sista resan berättar hon om när hon får diagnosen lungcancer. Som författare bestämmer hon sig för att skriva om livet med sjukdomen. Och om sin femtio år långa komplicerade vänskap med nobelpristagaren Doris Lessing. Jennys språk är rappt och fräscht och Den sista resan  är en gripande berättelse om en märklig relation.

Nästa bok i tur är skriven av den  “wallraffande pigan” Ester Blenda Nordström. Hon var faktiskt Astrid Lindgrens föregångare.  Boken Byn i vulkanens skugga  är en otrolig beskrivning av Ester Blendas vistelse i Kamtjatka i det bortersta av Sibirien i dåvarande Sovjetunionen. Hon bodde där i två år, på 1920-talet, och fick uppleva  bitande vinter under färder med hundspann genom snöstormar. Boken är en nyutgåva men kom först ut på 1930-talet.

En droppe midnatt skriven av artisten Jason Timbuktu Diakite handlar om hans utanförskap han har upplevt genom att han invandrat som ung svart från Harlem i New York till Sverige. Det är också en gripande släktkrönika som är skriven med det fina poetiska språk som Timbuktu besitter. Störst av allt handlar om en skolskjutning. Det är en så kallad rättegångshtriller som är oerhört spännande. Handlar om Djursholms allmänna gymnasium. En bra skriven deckare av Malin Persson Giolito.

En annan briljant debutdeckare som Karin läst: En osynlig är en spänningsroman, skriven av en kriminolog vid namn Pontus Ljunghill och är första delen i en serie. Den utspelar sig i Stockholm tidigt nittonhundratal och är samtidigt med kriminaldramat en stämningsfull Stockholmsskildring. Årets debutantprisvinnare: För vad sorg och smärta är, en berättelse om resandefolket av Thom Lundberg och är en lysande och fascinerande berättelse som är skriven med insprängda ord av romani.

Karin har även läst Jane Gardams En engelsk gentlemanEn lovprisad romanserie som kommer i två delar till, senare i år. Detta är ingen snabbläsningsbok, men den är oerhört välskrivet, mänskligt och roligt öde om en äldre brittisk herre som kallar sig Filth (Failed In London, Try Hongkong) som varit advokat och domare i Hongkong.

Graham Swifts Mödrarnas söndag berättar om svunna tider. Handlar om två älskande. Detta är en mycket vacker kärlekshistoria. En av Birgittas favoriter är Siri Hustvedt och hon har läst boken Vad jag älskade som är ett relationsdrama. Boken har ett fantastiskt språk med en psykologisk underton

Birgitta berättade slutligen om boken Nötskal skriven av Ian McEwan och handlar om en pojke som väntar på att få komma ut ur mammas mage. Han ligger där inne och hör allt vad mamman gör. Han är en mycket  inteligent liten pojke och hör också att mamman och hennes älskare planerar att mörda pappan. Detta är också en välskriven bok med en humoristisk underton.

Detta var Karins och Birgittas andra biblioteksfrukost på temat boktips och de hade verkligen lyckats med att få ett mångfacetterat utbud av böcker. Många av deltagarna uttryckte efteråt sin uppskattning över detta inslag!

Text och Bild: Lena Wadell