Informationssökning på schemat

Har du koll på vad en del bibliotekarier gör på biblioteket förutom att finnas tillgängliga i informationspunkterna? Går du en programutbildning finns det då med all säkerhet en schemapunkt där det står Informationssökning på biblioteket. Många av studenterna som varit på undervisningen/workshopen har fått en och annan AHA-upplevelse.

På biblioteket är vi dessa fem bibliotekarier som undervisar i informationssökning. Från vänster: Birgitta Karin Sara Christel och Lena.

Vi planerar in tillfällena tillsammans med lärarna för alla programstudenter, och utbildningen sker i tre steg. Oftast har vi i både föreläsning och workshop så  “verktygen” att söka sin information kan användas direkt. Vad menas då med informationssökning? Jo, allt ifrån hur du hittar rätt i biblioteket, söker effektivt på nätet och i databaser, hur du ser skillnad på olika sorters artiklar till källkritik till referensskrivning.

Bland de studenter som kommer på de schemalagda tiderna som svarade på våra utvärderingar har vi fått kommentarerna:

“Väldigt bra med både teori och praktik, många användbara söktermer och metoder för att hitta information snabbare och effektivare”

“lärorikt! skönt att veta var och hur man ska leta!!”
“nu kan jag söka mycket bättre”
“toppen! fått många användbara tips! och jättebra med workshop efteråt”
“Att söka på fler sätt och bli bättre på att söka” “superkul  🙂

“Gjorde mig motiverad till att börja söka på artiklar!”

”Hur jag optimerar min sökning. Att använda sig av teman och sökblock samt hur jag ska lägga upp sökningen.”

“Väldigt bra och användbar information, tydligt presenterat!”

“Övningen var relevant och frågorna fick mig att reflektera och vilja utveckla mig”.

“Att ämnesguiden finns, relevanta databaser, hur jag hittar ämnesord”

“Referensskrivning är toppen! Kan spara mycket tid. Sen är det absolut viktigt med avgränsningar och kombinering av sökord för att lättare kunna hitta det man söker”

“Hur man kan använda sig av ämnesord! Hade jag inte en aning om!”

Här kan du läsa några andra blogginlägg som beskriver mer om informationssökningsundervisningen:

Informationssökning – Viktigare än du tror!

Undervisning i informationssökning på Biblioteket

Text och Bild: Lena Wadell