Happy Halloween!

Idag är det Halloween och hos oss på biblioteket är detta en dag vi alla längtar lite extra efter. Vår fantastiska kollega Johanna brukar nämligen smyga hit extra tidigt och förvandla vårt fikarum till en härligt läskig plats med allt från spöken, spindelväv, vampyrblod och hoande varulvar till pumpor och roligt (men läskigt) fika.

Men varför firar vi Halloween? I Sverige är det en relativt ny företeelse, det finns omnämnt redan på 1950-talet men det är först sedan 1990 som det blivit en allt större högtid för oss svenskar.

Tittar vi på Halloween rent historiskt så tror man att Halloween först kan ha uppstått i samband med kelternas kontakt med vikingarna. När vikingarna gav sig ut på sina färder hade de med sig sina sedvänjor som tex höstblot. Kelterna hade fyra stora årstidshögtider, varav en var Samhain. Högtiden Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började, just den 31 oktober. Kelterna trodde att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till den 31 oktober.

Då väldigt många irländare emigrerade till USA i mitten av 1800-talet tog de med sig sina traditioner, bland annat firandet av Hallowe’en eller All Hallow’s Eve. Det är dock med inslag av andra traditioner och högtider, tex Guy Fawkes Night, som Halloweenfirandet kommit att se ut som det gör i USA idag. På slutet av 1800-talet präglades samhället i USA mycket av rationalismen och det fanns inte längre plats för vidskepelse och folkliga traditioner vilket gjorde att Halloween nästan försvann i gömmorna under en tid och det var först på 1950-talet som Halloween blev en av de riktigt stora helgerna i USA. Då blev det återigen en högtid, främst för barnen, och traditionen med trick-or-treat (”bus eller godis”) slog igenom på allvar. Om ni fundrarar över traditionen att vi gör halloweenlyktor av pumpor kan ni läsa mer om historien och sägnen runt dessa så kallade Jack-o’-lanterns.

Det är dock viktigt att notera att Halloween inte på något sätt skall förväxlas eller kopplas samman med Alla Helgons dag som i Sverige är en helt annan, och för kyrkan mycket viktig, högtid.

Denna Halloween vill vi komma med några rysliga boktips som kan hålla er vakna under blotnatten.

Midnatt av Dean Koontz
I den pittoreska staden Moonlight Cove i norra Kalifornien har egendomliga dödsfall inträffat.  För en del är staden ett paradis, andra invånare bär på en hemlighet så hemsk, att den kan kosta fler människor livet, både i och utanför staden. I denna bok får vi möta fyra helt olika personer som dras till varandra för att kämpa mot den ondska som satt sina klor i Moonlight Cove.

It av Stephen King.
Det är svårt att tipsa om rysare utan att ha med King på listan. I år väljer vi boken It. Den är högaktuell eftersom en nyfilmatisering även går på bio nu.
I staden Derry i Maine sker en rad hemska mord. En grupp barn trotsar faran och upptäcker att mördaren inte är mänsklig utan ett monster i skepnad av en clown. Clownen Pennywise har sedan romanen kom ut 1986 skrämt många många läsare under åren.

Heart-shaped Box av Joe Hill
Joe Hill heter egentligen Joseph Hillstrom King och är son till rysarkungen Stephen King (ovan). Heartshaped Box är Hills debutroman och i denna får vi följa den avdankade sångaren Judas Coyne som samlar på morbida föremål. En dag köper han ett spöke på internet…ett spöke som är ute efter hämnd. En riktigt bra och ryslig spökhistoria.

Kvinnan i svart av Susan Hill
En annan Hill som är fasligt bra på att skriva klassiska spökhistorier är Susan Hill. I Kvinnan i Svart följer vi med Londonadvokaten Arthur Kipps när han beger sig till en avlägset belägen landsortsstad för att närvara vid mrs Alice Drablows begravning och ordna upp det dödsbo hon lämnat efter sig. Det visar sig att platsen han kommit gömmer en ondskefull hemlighet som hör ihop med den skrämmande gestalt som oväntat dök upp på begravningen  – kvinnan i svart.

Skumtimmen av Johan Theorin
När fåken lagt sig över norra Öland försvinner en liten pojke utan några spår. Hans familj letar i veckor efter honom. Mer än 20 år senare får pojkens morfar ett brev utan avsändare och i brevet ligger pojkens sandal… Skumtimmen är den första delen av fyra,  i den dimmiga karga miljön på det ensliga Öland blir stämningen suggestiv och ibland övernaturlig.

Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist
Den pensionerade journalisten Gustav Mahler i Stockholm får ett samtal från en gammal kontakt på Danderyds sjukhus som påstår att de döda vaknar. En hjärtskärande skräckroman av klassiskt snitt.

Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg
Cirkeln är första delen delen i en trilogi som brukar kallas Engelsforstrilogin, eftersom de utspelar sig i bruksorten Engelsfors. I centrum står en grupp gymnasietjejer som visar sig vara häxor… Boken har en skön (och under huden) Twin Peaks- känsla rakt igenom.

Alla boktips ovan finns hos oss på biblioteket. Klicka på titlarna så kommer du till posten för boken i Primo, och kan se om boken finns tillgänglig att låna eller inte.

Källor:

Text: Christel Olsson