Kritiskt tänkande bland filterbubblor och fake news

Förmågan att tänka kritiskt är något all akademisk utbildning ska bidra till enligt högskolelagen, och det är något som blir allt viktigare i och med att begrepp som filterbubblor, fake news och alternativa fakta gör intåg i vårt samhälle.

Det finns inte en tydlig definition på vad kritiskt tänkande är, och kanske ligger det i sakens natur, att hela tiden ifrågasätta och debattera, och därmed inte riktigt kunna enas om en definition, eftersom kritiskt tänkande i sig är ganska abstrakt. Det handlar onekligen om att ifrågasätta, att inte bara acceptera påståenden rakt av. Eller som den svenska mångsysslaren Tage Danielsson sade: Utan tvivel är man inte riktigt klok. Och kanske sätter han där ändå en grundläggande definition av det där med kritiskt tänkande, det handlar om att tvivla en smula.

Men givetvis är det inte bara så enkelt, det finns en mängd olika modeller och metoder för att tänka kritiskt på ett systematiskt sätt (om detta finns en mängd böcker skrivna, och du hittar flera av dem på biblioteket). Och det är naturligtvis nödvändigt av vara systematisk i det kritiska tänkandet när det kommer till studier och forskning, men det är kanske inte fullt så genomförbart i vardagen. Dessutom kan man fundera över hur viktigt det kritiska tänkandet blir när vi alla går omkring i våra filterbubblor där alla tycker samma sak? Kanske blir det än viktigare och än svårare…

Det och andra frågor som rör filterbubblor (som kritiskt tänkande i vardagen) kommer du kunna ta del av på Biblioteksfrukosten den 22 november. Då bjuder biblioteket dig som är student eller anställd på högskolan på frukost samtidigt som  Pieta Eklund och Sara Hellberg håller en presentation på temat filterbubblor. Ta chansen att bli lite klokare – fyll i detta formulär om du vill anmäla dig till frukosten (sista dag för anmälan är den 17 november).

Text: Katharina Nordling
Bilder: Mostphotos och Klaz Arvidson