Hur kan jag hitta boken i biblioteket?

Tycker du att det är knepigt att hitta böcker i biblioteket? Vi har en jättebra guide på webben som du kan kika på så vet du hur du ska gå tillväga.

Alla bibliotek är uppstrukturerade på något sätt för att det ska gå att hitta det som finns där. Vare sig det är bokstäver eller siffror så finns det en tanke bakom.

Börja alltid med att söka i Primo på bibliotekets webbplats så hittar du exakt plats för bokens hyllplacering och du ser även om den finns inne för utlån eller ej.

Här ser vi att boken dels ska stå på plan 1 och hylla Kursreferens. Det betyder att den finns nere på plan 1 bland all kurslitteratur som är REF, alltså ej för hemlån. Där står böckerna i bokstavsordning och i det här fallet står den på titeln vilket du ser efter KURSBOK. Boken finns även att låna och då går du upp till plan 4 och letar upp hylla 808.066. Väl på rätt hylla är böckerna även här placerade i bokstavsordning oftast efter författare men ibland titel. Därför är det viktigt att alltid söka fram boken först, innan man går upp på hyllan. Vad står det efter hylla? Här står det “Dags” vilket är början på titeln, Dags för uppsats.

Förhoppningsvis har du nu hittat boken och kan låna den!

För några år sen lämnade vårt bibliotek det svenska SAB-systemet som var uppdelat ämnesvis i främst bokstavskombinationer. Vi gick då över till det amerikanska klassifikationssystemet Dewey Decimal Classification (DDC),som baseras på siffror. Detta medförde att vi gjorde en massiv omflyttning av i princip alla böcker i hela biblioteket. Det var ett ganska krävande arbete, men det flöt på bra och idag är det alltså DDC vi använder med några undantag som t.ex. för skönlitterartur och äldre litteratur på plan 1.

Text och bild: Lena Holmberg