Google (eller databasen) är inte källan!

Fråga från student: Jag hittade den här artikeln i databasen ERIC, hur skriver jag det i referensen?

Frågor om hur man skriver referenser är något som studenter väldigt ofta ställer i bibliotekets informationspunkt. Det kan handla om att få kommatecknen på rätt plats, eller att man inte har en aning om hur referensen till en muntlig källa ska se ut, och ibland kommer även frågan om hur man får med verktyget (dvs databasen eller sökmotorn) man använde när man hittade källan i fråga. Här blir alltid svaret: Den ska inte vara med. Punkt.

När man skriver en referens i sitt arbete (uppsats, inlämning, hemtenta) så kan det finnas en mängd anledningar till att man använder en viss referens. Ibland vill man visa hur beläst man är, ibland vill man styrka sitt eget påstående med någon annans verk, eller så kanske du har med en referens till en artikel skriven av läraren som ska rätta din inlämning, för att visa att du minsann har läst hens artikel (och hoppas på lite pluspoäng för det). Oavsett varför du refererar till något, gäller det att det man refererar till ska återfinnas i referenslistan. Alltså: hänvisar du till en artikel skriven av Andersson måste referensen till Anderssons text finnas i referenslistan. Och då spelar det ingen roll hur du hittade texten i fråga; om det var en kompis som skickade en länk, om du hittade den på Google eller om du sökte enligt konstens alla regler i en av bibliotekets databaser.

Anledningen till att referenslistan finns där är att den som sedan läser ditt arbete ska kunna leta sig fram till texten i fråga med hjälp av uppgifterna i referensen. Och läsaren till din text har kanske inte tillgång till samma databaser som du (eller samma kompisar – om du nu fick den som en länk från en kompis). Därmed blir det viktigt att alla andra uppgifter (titel, författare, årtal, förlag osv) är korrekta, för det underlättar för den som ska hitta källan du använt. Men verktyget du använde är inte relevant (dvs databasen, Google eller kanske kompisen).

Kom ihåg: databasen är vägen till din källa, men den är inte en del av källan!

Text: Katharina Nordling
Bild: Suss Wilén