UX i biblioteket

Att Förstå och Förbättra- det är meningen med UX

Nu har vi på biblioteket äntligen börjat jobba med UX. Vad betyder det undrar du kanske? Jo UX står för User Experience och är en samling av olika metoder och tekniker baserade på att försöka förstå sina användare och upptäcka olika hinder som de stöter på när de är i biblioteket och se till att förbättra deras upplevelse.

Några exempel på olika UX metoder är:

User Journey Map som består av en karta där man beskriver användarens resa från start till mål och där kan man se vilka hinder användaren stöter på och hur man kan ta bort dessa.

Love/Breakup Letter är ett annat exempel där man ber användaren skriva ett brev till, i det här fallet biblioteket, där de antingen förklarar sin kärlek t.ex. vad de älskar med biblioteket och vad som är bra, eller så gör de slut med biblioteket och istället skriver vad som inte fungerar och inte är så bra.

Touchstone-tours eller skuggning som vi kallar det innebär att man ber användaren visa hur de använder biblioteket. Man följer efter och på det sättet kan man få bättre förståelse för användarens behov.

Wall of reflections/graffiti wall– Man ställer en whiteboard tavla centralt vid t.ex. entrén där användarna kan skriva ner sina tankar, ideér och frågor till biblioteket. Lite som en Wish Box eller Önskelista. I slutet av dagen fotar man tavlan, skriver ner frågor som har kommit upp på tavlan och svar som användaren har fått från biblioteket och hänger i en mapp bredvid tavlan. Sedan kan man sudda tavlan och startar om på nytt nästa dag.

Guerilla Testing- Man går ut bland folk och ställer snabba frågor. En enkel metod att utföra där man snabbt kan få överblick över vad användaren behöver/vill ha.

Som jag nämnde i början har vi på biblioteket börjat arbeta enligt UX-modellen och några metoder som vi har använt oss av hittills är:

Skriva Dagbok– Under en period förde vi dagbok när vi jobbade i informationspunkten. På det sättet kunde vi se vilka sorters frågor vi fick, hur ofta vi sa NEJ och hur ofta vi gjorde undantag. Denna metod har hjälpt oss att förstå vad användaren har för förväntningar på våra tjänster.

Quality Walks– betyder att man “sätter på sig någon annans glasögon” och låtsas vara den personen utifrån en given frågeställning. T.ex. om jag har en grav synnedsättning kan jag ändå använda bibliotekets webbsida? Och så vidare.

Guerilla-testing– för inte så länge sedan var vi kluvna över hur en viss information ska skrivas i Primo för att användaren ska förstå vad vi menar. Då bestämde vi oss för att gå ut i biblioteket och ställa frågan till studenterna direkt. Vi hade fyra olika förslag och det var ett av dem som vann överlägset.

Så om ni ser oss gå runt i biblioteket och ställa frågor så vet ni vad vi håller på med och vilken metod vi använder.

Här kan du läsa mer om UX i biblioteket

Text: Tandis Talay
Bild: Mostphotos