Hej Åsa Brolund!

I en serie personporträtt presenterar vi här personalen på biblioteket närmare för alla våra läsare och kunder. Vilka är det som jobbar på biblioteket egentligen? Och vad gör dom där? Följ med och lär känna dina bibliotekarier! Här får du lära känna Åsa, nyanställd undervisande bibliotekarie, lite bättre.

Vad gjorde du Åsa innan du började här?

Jag har främst jobbat på gymnasiebibliotek och trivts kanonbra. Lärandet och informationssökning i kombination, att få hjälpa till och guida i de lärande situationerna är så givande!

Vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

Nu ska jag vara undervisande bibliotekarie för studenter främst inom pedagogik, så jag ska guida blivande förskollärare, grundlärare med inriktningar fritidshem, F-3, 4-6, blivande ämneslärare 7-9 samt pedagogiskt yrkesverksamma och invandrarakademin. Förutom undervisningen jobbar jag i informationspunkten.

Vad fick dig att söka dig till Biblioteket på Högskolan i Borås?

Att få vara med och utveckla studenternas informationskompetens på olika sätt, inom bibliotekets ramar lockade mig! Högskolan är mångfacetterad och så även biblioteksverksamheten, för att passa alla program.

Vad gör du när du inte är på jobbet?

När jag inte jobbar ägnar jag mig åt min familj och djuren hemma på gården. Det är en utmaning det också, haha.

Vad är du mest nyfiken på inom bibliotekarierollen alt utveckling?

En sak som intresserat mig sedan jag läste biblioteks- och informationsvetenskap här i Borås är samtalet som sker bland annat i informationsdisk, eller under lärandesituationer när en fråga ställs till en bibliotekarie och vilken typ av svar som följer, och på vilket sätt frågan och frågeställaren blir behandlad. Hur gör man som bibliotekarie det bästa i dessa situationer? Ett närliggande intresse hos mig är också hur vi utbildar inom informationskompetens på bästa sätt.

Har du några boktips du vill dela med dig av?

Att tro på Mister Pip av Lloyd Jones -om bokens och fantasins kraft i en krigshärjad miljö där det skrivna ordet knappt går att få tag i.

Jonathan bortom all kontroll av Meg Rosoff – smart och lite skruvad roman om relationer och sökande.

Det finns ingenting att vara rädd för av Johan Heltne – en roman om tro, skam och sjukdom, vuxenblivande och kärlek…

Text: Åsa Brolund & Lena Wadell
Foto: Lena Wadell