Hitta din kurslitteratur

Du kanske undrar hur biblioteket har sorterat kurslitteraturen och hur du lättast får tag på dina böcker.

I denna blogg går vi genom hur du hittar rätt bok på hyllan och tipsar om andra sätt att få tag i den eftertraktade kurslitteraturen.

Biblioteket köper minst 2 exemplarer av varje bok. Ett för utlån och ett kursreferensexemplar för användning i biblioteket. Om kursboken finns som E-bok köper vi den i första hand, men vi ser till att även ha ett fysiskt exemplar för utlån.
Man får alltså inte låna hem kursreferensen men man kan läsa den var som helst inne i biblioteket. Alla kursreferensexemplar står på plan 1 (allra längst ner) och är sorterade i bokstavsordning med en gul prick på ryggen.

Det är inte säkert att boken alltid står på författarens efternamn som många tror. Det kan lika gärna stå på titeln. Därför är det viktigt att du tittar i bibliotekets katalog Primo först innan du går ner för att leta efter boken.

Lånetiden för kursböcker är 7 dagar, om ingen reserverar boken så lånas den om automatiskt upp till 4 månader. Du får ett mail när det är dags att återlämna boken. Därför är det viktigt att kolla så att du har registrerat rätt email adress. Det kan du kolla via Mitt bibliotek.

Som tidigare nämnt kan en kursbok även finnas som e-bok och läsas både här på högskolan och hemifrån. Det är ditt vanliga användarid som du använder vid inloggning. För att se om den aktuella kursboken finns som e-bok får du söka i Primo.

Så här kan det se ut när man söker efter en kursbok i bibliotekskatalogen:Det översta exemplaret är kursref som finns på plan 1 och det understa exemplaret finns på sitt ämneshylla i det här fallet plan 2,5. Hade utlåningsexemplaret varit utlånad hade det stått 0 tillgänglig istället för 1 tillgänglig i parentesen.

Det händer att kursrefen inte är på plats nere på plan 1. Detta kan bero antingen på att någon sitter med den någonstans i biblioteket eller att någon har tagit den med sig till plan 4 t.ex. och lämnat den på en grå vagnen där. Det du kan göra är att gå runt och kolla bland vagnarna eller komma tillbaka senare för att se om den är tillbaka på sin plats.

Du undrar kanske varför vi inte har klassuppsättningar av allting? Det har vi inte möjlighet till, dels för att vi inte har tillräckligt med plats för det, biblioteket måste rymma en hel del övrig litteratur och andra saker än kursböcker. Dels har vi inte råd med det. Biblioteket har en mediabudget som måste följas varje år och det är inom dess ramar vi får hålla oss. Vi måste även se till att vårt bokbestånd är fyllt av bra böcker som kan användas vid uppsatsskrivning och annat skolarbete.

Om man vill köpa sin kurslitteratur så har studentbokhandeln på Allégatan mycket av högskolans kurslitteratur för bra priser. Man kan även köpa sin kurslitteratur via nätbokhandlar som Adlibris och Bokus som ofta har ett stort sortiment av kurslitteratur. På högskolans anslagstavlor finns det ofta annonser om försäljning av begagnad kurslitteratur och på sajterna kurslitteratur.se och bokbörsen kan man söka efter begagnade böcker. Det kan hända vid enstaka tillfällen att studentkåren i Borås har en kursboksloppis någonstans på högskolan.

Text: Tandis Talay
Bild: Suss Wilén