Kom och låna böcker om hantverk!

Textilmuseet på Textile Fashion Center kan man fram till den 21 oktober se utställningen Next Level Craft – en fantasifylld slöjdutställning som rör sig i gränslandet mellan hantverk, design, mode och konst. Utställningen består av verk från runt fyrtio olika konstnärer, slöjdare och formgivare i åldrarna 20-85 år från hela Sverige.

Efter att ha sett utställningen kan det hända att man själv blir sugen på att skapa, men att man känner sig lite vilsen i vad och kanske framförallt hur man ska göra. Ingen fara – här kan biblioteket hjälpa till!

I bibliotekets glasmontrar har vi nu ställt ut böcker på temat hantverk. Där finns både böcker för dig som är på nybörjarnivå och som vill prova eller lära dig, men också inspirations- och mönsterböcker för dig som kommit en bit i ditt skapande. Ta dig gärna förbi våra glasskåp och kika – man får låna alla böcker i skåpen, men tidskrifterna som vi ställer ut får inte lånas hem, utan bara läsas i biblioteket.

Nedan presenteras tre av böckerna som ingår i utställningen:

Välkommen till virkligheten : 27 figurer att virka

En bok som innehåller mönster för olika figurer att virka, här finns mönster inspirerade av svensk natur och kultur: renar, rävar och kantareller, men även kakor från konditoriet. Boken innhåller även en grundläggande virkskola för dig som inte virkat innan.

AntiCraft: Knitting, Beading and Stitching for the Slightly Sinister

Boken för dig som vill pyssla men som får en smärre ångestattack vid åsynen av alla puttinuttiga små figurer man kan virka, pastelliga vantar man kan sticka eller hjärtan man kan brodera på kuddar och annat krafs. Boken innehåller 25 projekt du kan göra, men också introduktion till hur man stickar och virkar så att du slipper fråga den där käcka kollegan som inte gör annat än stickar i pastell.

Origami: konsten att vika papper

Papper är allt som behövs för att syssla med origami, gärna tunt och lättvikt papper, men även helt vanligt papper fungerar. I denna bok finns en mängd olika mönster att följa för att vika olika figurer, varje figur presenteras med tydliga steg-för-steg-vikningar i både text och bild.

Foto – garn: Karly Santiago, Unsplash
Foto – böcker: Katharina Nordling