Söktips i Primo – exemplar, tillgänglig, kö

När du söker efter böcker i Primo kan du redan i träfflistan se om boken finns inne på hyllan eller är utlånad. Om du klickar in dig på en specifik bok kan du se mer information om bokens lånestatus samt ställa dig på kö om den redan är utlånad.

Står boken på hyllan eller är den utlånad?

Primos träfflista består av poster som du har tillgång till elektroniskt, till exempel artiklar och e-böcker, samt tryckt material som finns att hämta på bibliotekets hyllor. För det tryckta materialet finns möjligheten att ställa sig på kö om till exempel boken du söker är utlånad. För att göra det måste du logga in i Primo. I inloggat läge ser du också när en utlånad bok förväntas vara inne igen.

Nedan ser du ett par exempel på hur du ser skillnad på böcker som finns inne på hyllorna samt är utlånade direkt i Primos träfflista.

Bok som finns inne:

“Tillgänglig vid Högskolans bibliotek …” betyder att boken finns på plats på hyllan och är möjlig att låna.

Bok som är utlånad:

“Utlånad från Högskolans bibliotek …” innebär att boken inte finns tillgänglig för lån men att det är möjligt att ställa sig på kö för att låna den när den har återlämnats till biblioteket.

Vad betyder Exemplar, Tillgänglig, Kö?

När du klickar in dig på en bok kommer du att se mer information om boken samt om dess lånestatus. Det finns också information om vilken våning och hylla den står på samt hur många exemplar det finns av den på biblioteket. Här fokuserar vi på begreppen Exemplar, Tillgänglig och Kö.

Bok som finns inne:

I fallet ovan framgår det att det finns 1 exemplar av boken (1 exemplar) och att det finns tillgängligt på hyllan (1 tillgänglig). Längre ner i posten framgår det att policyn för boken är 21 dagarslån och att statusen är Exemplar på plats.

Bok som är utlånad:

I detta fall framgår det att det finns 1 exemplar av boken (1 exemplar) och att det inte finns något tillgängligt exemplar (0 tillgänglig). Det är ingen kö på boken (0 i kö) så om du ställer dig på kö på den så är det du som står på tur när den återlämnas till biblioteket. Längre ner i posten framgår det att lånepolicyn för boken är 21 dagar och att statusen är Utlånad till ett visst datum. Det är efter det datumet som du får tillgång till boken om du ställer dig på kö på den. För att reservera en utlånad bok samt se återlämningsdatum för den måste du vara inloggad i Primo.

Notera att du inte kan reservera böcker som finns inne på hyllan.

Text och bild: Klaz Arvidson