Hej Karin Ekström!

I en serie personporträtt presenterar vi här personalen på biblioteket närmare för alla våra läsare och kunder. Vilka är det som jobbar på biblioteket egentligen? Och vad gör dom där? Följ med och lär känna dina bibliotekarier! Här får du lära känna Karin som svarar på några frågor.

Vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

Jag tillhör funktionen media och köper in material inom BDI-området, informatik och skönlitteratur. Arbetar också med fjärrlån, lite katalogisering, bokvård och träffar studenter i behov av läs-och skrivstöd, dvs talböcker. Givetvis står jag pass i informationspunkten också. Jag trivs väldigt bra med det jag gör och tycker det är en utmaning i att hitta sådant som studenter/forskare frågar efter. Att belägga och lokalisera är så spännande. Jag har tagit fasta på det som en gästföreläsare sa på BHS en gång: Lär er att läsa referenser! Det kan tyckas så självklart, men jag har haft glädje av den uppmaningen. Har stött på många vilsna studenter som är osäkra på vad det är för publikationer de söker.

Hur länge har du jobbat här?

Länge. Det har hänt så mycket inom yrket så det känns nästan som olika arbeten. Även om datoriseringen var i full gång när jag började, har jag ändå hanterat en tryckt kortkatalog, skrivit fjärrlånebeställningar på skrivmaskin och lånat ut böcker via Detroitsystemet. Jag är lite glad åt att ha den erfarenheten faktiskt. Hoppas dock att jag inte behöver byta fler bibliotekssystem. Vi hade Voyager i 16 år och håller Alma lika länge, då har jag hunnit att gå i pension för länge sedan.

Vad gör du när du inte är på jobbet?

Min fritid brukar bestå av en del träning typ Friskis&Svettis. Nu hoppas jag på en fin vinter för jag älskar att åka längdskidor och Borås har gott om ställen att åka på. Sjunger i Carolikyrkans kör sedan ett antal år tillbaka och nu har vi en rolig tid framför oss med advent-och julsånger. Ägnar också så mycket tid åt vår kolonilott och driva upp egna sommarblommor har blivit lite av en sport.

Har du något boktips du vill dela med dig av?

Ja, jag vill gärna tipsa om allt som Vibeke Olsson har skrivit. Den senaste serien handlar om sågverksflickan Bricken på Svartvik i slutet av 1800-talet. Vibeke Olsson levandegör verkligen ett stycke svensk arbetarhistoria på ett förtjänstfullt sätt. Hon har även skrivit romaner om andra världskriget, om romarriket och biografier.
Berättelsen om hennes syster Elisabeth, en framgångsrik sportjournalist, är väldigt gripande. Hon skildrar systerns smygande alkoholism och misär på ett varligt sätt. Ingen märker något till en början och när det slutligen har gått för långt, finns inte samhället där och stöttar, varken Elisabeth eller hennes närmaste. En skarp kritik av dagens samhälle och sociala nedrustning som engagerar.

Vad fick dig att söka dig till Biblioteket på Högskolan i Borås?

När jag gick ut BHS 1991 bodde jag i Göteborg och det fanns inte många jobba att söka där. Då kom det ett vikariat på högskolans bibliotek som jag sökte och fick. Efter något år fick jag fast tjänst och på den vägen är det.
Efter ett tag tyckte jag det var nog med pendlande, så jag flyttade hit år 2000. Nu kan jag cykla till jobbet och kan göra så nästan hela året. Med dubbdäck och varma vantar, klarar man vintern också.

Text: Karin Ekström och Lena Wadell

Foto: Lena Wadell