Boktips på Biblioteksfrukost

För en vecka sedan delades det ut boktips så det stod härliga till på årets sista biblioteksfrukost – här kommer ett axplock av tipsen som förmedlades av Katharina och Birgitta.

Fredagen den 7 december var det återigen dags för en Biblioteksfrukost på temat skönlitteratur. Konceptet är känt vid det här laget, och platserna på frukosten bokas snabbt upp. Det var således fullt runt bordet när boktipsandet inleddes klockan 08:15. Under 35 minuter hann Katharina Nordling och Birgitta Rutberg med att tipsa om hela 20 böcker. Här presenteras fyra av dem (klicka på titlarna för att göra en sökning i Primo för att se om böckerna finns tillgängliga för lån på biblioteket):

Inte för nära / Colleen Oakley
En lättläst och härlig feelgood med lagom twist. I centrum av boken har Jubilee Jenkins, en kvinna som har isolerat sig i sitt hem eftersom hon är allergisk mot andra människor (mänskligt protein), och därmed upplever det som säkrast att inte träffa någon. Det har fungerat alldeles ypperligt att leva som eremit eftersom hennes mamma alltid sett till att hon haft pengar, men så dör hennes mamma och plötsligt måste Jubilee stå på egna ben. När hon tar sig utanför huset möter hon Eric och hans adopterade son Aja, som egentligen har fullt upp med sina egna problem. Eric är frånskild och har även en tonårsdotter som vägrar prata med honom, och så har han då adoptivsonen Aja som egentligen är son till hans bästa vän. Men eftersom bästa vännen och hans fru dog i en flygolycka så är det Eric som tagit hand om Aja. Så småningom utvecklar sig en fin vänskap mellan alla tre, men det händer en hel del annat längs vägen också. En härligt hjärtevärmande bok att läsa i jul.

Mycket hände efter min död / Ricardo Alfredo
I den här boken berättas historien om en liten familj, mamma, pappa och barn som flytt till ett annat land. Ett land där de inte kan språket, men där dom i alla fall har ett litet rum att bo i, även om de lever i landet som papperslösa. En dag är de på väg hem med tunnelbanan, en tur de gjort flera gånger tidigare. Men denna gång så blir det något fel på tunnelbanan och en röst på det främmande språket börjar tala i högtalaren. Till slut förstår de att de måste lämna tåget. Men när de väl gjort det har de ingen aning om var de ska ta vägen. Adressen till sitt rum kan de inte utantill, och staden är stor och svårnavigerad. De går och går, men känner aldrig igen sig. Hur ska man hantera en sådan här situation? Fråga om hjälp, men samtidigt riskera att bli upptäckt som papperslös och utvisad till det land man en gång gjort allt för att kunna lämna? Boken är skriven i jag-form, med mannen som berättare, och det gör att hela historien blir väldigt nära och kryper in under skinnet på en.

Makten / Naomi Alderman
I samband med meetoo-rörelsen kom Naomi Alderman ut med sin debutbok Makten, en bok som direkt kom att räknas som en klassiker, en så kallad “instant classic”. Boken kretsar kring tre flickor som berättar om sina liv och om deras utveckling till starka kvinnor som får makt. En annan berättare är Tunde, en ung man som dokumenterar den  kvinnliga revolution som sker runtom i världen. Kvinnorna får makt genom att skapa rädsla med hjälp av inneboende elektricitet som varje kvinna har från födseln. Med hjälp av denna elektricitet kan de manipulera och styra andra människor och väcka rädsla och fruktan. Det här är en dystopi där kvinnorna tar makten i samhället, och helt plötsligt är det pojkarna som uppmanas att inte vara ute för sent och att akta sig för okända flickor. Det är en intressant och ovanlig bok. En bok att läsa i bokcirkel och sedan diskutera om det är så att världen blir bättre om kvinnorna får makten.

Jänkarna / Frédéric Dard
En relativt tunn bok som säger sig vara en kriminalare. Louise bor i Léopoldville en industristad norr om Pars. Det är 50-tal, och känslan av tristess i en grå och smutsig industristad, där du är predestinerad att jobba i industrin är genomgående i boken. Jobbar på indistri, det är just vad Louise gör, men varje dag till och från jobbet passerar hon ett hus som har väckt hennes intresse. Det står en vacker grön bil och mannen och kvinnan som bor i huset ser ut at vara lyckliga och bekymmersfria. Hon närmar sig huset mer och mer för varje dag. Till slut börjar hon prata med mannen som heter Jess och kvinnan som heter Thelma och erbjuder sina tjänster som hembiträde. Hon flyttar in och förstår efter ett tag att den lyckliga ytan har många sprickor. Det som börjar som en obekymrad berättelse utvecklar sig så småningom till något mörkare. Oerhört lättläst och bra språk med en underbyggd spänning som gör att sidorna bara springer iväg när man läser. Boken skrevs 1959 och trots att det är nästan 60 år sedan den skrevs finns skärpan, spänningen och aktualiteten kvar.

Är du sugen på att låna julläsning kanske någon av ovanstående fyra tips kan falla i smaken, eller så kan du komma förbi Balder fredagen den 14 december. Då finns biblioteket på plats utanför Röda matsalen med massor av skönlitteratur. Kom gärna och prata skönlitteratur med oss och låna lite böcker!

Text: Katharina Nordling & Birgitta Rutberg
Bild: Tandis Talay