Så läser du bibliotekets e-böcker

För att kunna använda e-böcker på Högskolan i Borås behöver du känna till vissa grundläggande verktyg. Till att börja med är det bra att veta att många förlag som erbjuder sin litteratur i e-format vill begränsa användandet med hänvisning till upphovsrätten. Det kan innebära att det inte skall gå att skriva ut för stora delar av boken, det skall bara gå att använda boken under en begränsad tid och att inte för många skall kunna använda samma bok på samma gång. Det kallas på engelska för Digital Rights Management och förkortas DRM.

För att kunna låna böcker med DRM-skydd krävs att särskild programvara installeras på datorn, mobilen eller surfplattan. Nedanstående programvaror rekommenderar vi på biblioteket.

Adobe Digital Editions – ett läsprogram för att läsa filformatet pdf eller epub. Finns som gratis programvara och app att ladda ned. Med detta program kan du markera text i boken med olika färger och göra noteringar till texten och lägga bokmärken. Detta blir sedan sökbart. Ett litet aber i sammanhanget är att när bokens lånetid gått ut förlorar du alla dina bokmärken och anteckningar.

Bluefire Reader  – ett läsprogram för att läsa filformatet pdf eller elub. Finns som gratis app att ladda ner. Denna app använder du i mobilen eller på surfplattan. Precis som i Adobe Digital Editions kan du markera text i boken med olika färger, göra noteringar och lägga bokmärken vilket blir sökbart. Men även här förlorar du alla dina bokmärken och anteckningar när bokens lånetid gått ut.

För att kunna använda dessa program krävs att du skaffar dig ett Adobe ID vilket är kostnadsfritt.

Text: Martin Borg
Bild: Mostphotos