Så överlever du uppsatstiden

I tisdags var det dags för Biblioteksfrukost på temat Så överlever du uppsatstiden, här kommer en kort rapport från det som presenterades under frukosten.

Det var Johanna Persson, ansvarig för högskolans Språkverkstad som höll i presentationen, och som gav tips och råd på hur man ska lägga upp sitt arbete under uppsatstiden.

Inledningsvis började Johanna med att klargöra att skriva uppsats, det är detsamma som att genomföra ett projekt. Och som i alla projekt är det viktigt att ta kontroll över tiden man har till sitt förfogande. Försök uppskatta vad det är du behöver göra, och ungefär hur lång tid det kommer ta. En uppgift som kan vara nog så svår.

Det är också viktigt att se till att omfånget på uppsatsen inte är större än att det faktiskt går att genomföra på den tid du fått till ditt förfogande.

En annan sak som lyftes fram under presentationen var det här med arbetsnamn. Arbetsnamnet på uppsatsen kommer att hjälpa dig hitta riktningen för din uppsats, och även att se till att du är på rätt spår under arbetets gång, vare sig det gäller att skriva metoden eller att söka information. Därför är det bra om du hittar ditt arbetsnamn så snart som möjligt.

Om du exempelvis vet att du vill skriva om hur det är att ha ett års introduktion när man börjar arbeta som sjuksköterska, och du tänker ta reda på det genom att granska artiklar om företeelsen skulle arbetsnamnet kunna vara: Nyutexaminerade sjuksköterskors upplevelser av kliniskt introduktionsår: En litteraturstudie. Här framgår att det gäller nyutexaminerade sjuksköterskor, det rör deras upplevelser, det är det kliniskt introduktionsår som står i fokus, och du tänker göra det genom att göra en litteraturstudie.

Johanna uppehöll sig också en del vid det här att skriva i par, alltså när man skriver tillsammans med en kamrat. Då är det viktigt att man kommunicerar om hur man ska lägga upp arbetet, och utnyttja varandras styrkor. Någon kanske är bättre på att korrläsa, men den andra har tålamod att sitta och gräva i databaser efter lämpliga källor att använda. Det är också viktigt att säkerställa att texten man skriver tillsammans får en enhetlig känsla. Det görs bland annat genom att se till att man hanterar förkortningar och språk på ett sätt som man kommer överens om gemensamt.

Tre böcker som kan komma väl till pass under uppsatsarbetet:

Tre verktyg som du kan använda dig av under uppsatsarbetet:

Vill du ha hjälp i ditt uppsatsskrivande kan du alltid kontakta Johanna i Språkverkstaden. Och vill du ha hjälp med att söka information inför själva skrivandet – tveka inte att kontakta biblioteket.

Text: Katharina Nordling
Bild: xkcd.com