Hej Katarina Engvall

I en serie personporträtt presenterar vi här personalen på biblioteket närmare för alla våra användare. Vilka är det som jobbar på biblioteket egentligen? Och vad gör dom där? Följ med och lär känna dina bibliotekarier! Här får du möta Katarina som svarar på några frågor.

Vad jobbar du huvudsakligen med här på biblioteket?
Mina arbetsuppgifter består av tre delar: förutom att ha pass i informationsdisken, så tillhör jag funktion Media, där jag köper in material för lärarutbildningarna bland annat pedagogik och psykologi och jag köper även in barnböcker. Men min specialitet är katalogisering. De flesta böckerna i bibliotekets samlingar är numera elektroniska, men vi köper förstås in en hel del tryckta böcker också. För att de ska gå att söka fram på ett bra sätt i vårt sökverktyg Primo och i Libris-databasen, så måste jag se till att de får en katalogpost med alla bibliografiska uppgifter och med ämnesord och klassifikationskod.

När jag var nyutbildad och började med katalogisering, så trodde jag nog att det aldrig skulle kunna bli någon förändring när det gäller katalogarbete, men precis allt har ändrats! När jag började fanns det fortfarande en del kortkataloger kvar, så jag har varit med om datoriseringen och dessutom ett antal systembyten genom åren. Det är en väldigt spännande utveckling just nu som är kul att få vara med om.

Hur länge har du jobbat här, och vad gjorde du innan du började här?
Jag gick ut BHS 1992 och hade sedan några olika vikariat i Linköping och Stockholm, innan jag fick en projektanställning här i slutet av 1994. Efter några år blev det en ”fast tjänst”, så nu har jag snart jobbat här i 25 år! Jag har varit statligt anställd så länge nu att det snart är dags för guldklockan! Innan jag började här, var jag postkassörska på helgerna och loven, när jag pluggade litteraturvetenskap och svenska i Stockholm och innan det jobbade jag i köket på Bosön för att kunna vara där och träna friidrott så bra som möjligt. Det slutade med hälseneinflammation, så det blev kanske lite för mycket.

Vad tycker du är roligast med jobbet?
Det är fantastiskt roligt och omväxlande att jobba på ett högskolebibliotek! Hela miljön är positiv och stimulerande. Att få inblick i all spännande forskning som görs här vid högskolan är kul och att det är mycket liv och rörelse med alla studenter som vi får stödja under deras studietid här, känns också bra. Jag gillar också att se alla nya intressanta böcker som vi köper in och förstås att katalogisera dem. Ibland är det lite klurigt att få till en passande klassning och ämnesord som beskriver vad boken handlar om. Det är inte så enkelt när det är tvärvetenskapliga böcker eller helt nya företeelser. Det är lite som att lösa korsord!

Vad gör du när du inte är på jobbet?
Löser korsord! (Jo, det händer faktiskt!). Med hus och trädgård med renoveringsbehov och med två tonårskillar hemma, så är det ju alltid fullt upp. Men eftersom jag sitter stilla vid datorn väldigt mycket på jobbet, så försöker jag hålla i gång med långa promenader och lätt styrketräning när jag har tid. Sjunger i kör ibland och är allmänt kulturintresserad. Tycker om att titta på idrott – särskilt friidrott och fotboll när Elfsborg spelar. Just nu pågår finalmatcherna i basketligan och jag ser verkligen fram emot att se Borås Basket kämpa för att vinna över Södertälje! Kan det kanske bli guld? Hoppas!

Har du något boktips du vill dela med dig av?
Jag hinner inte läsa så mycket som jag skulle vilja, men ett par böcker som jag läste för länge sedan och gärna vill rekommendera är Svinalängorna av Susanna Alakoski och Mig äger ingen av Åsa Linderborg. De böckerna tycker jag är viktig läsning för den som vill få perspektiv på vårt samhälle och vår historia. Osentimentala men gripande och personliga skildringar av barndom och uppväxt under svåra förhållanden. Tänkvärda böcker som båda ändå innehåller en hel del humor och mycket värme.

Text: Katarina Engvall
Bild: Klaz Arvidson