Tips inför valet till EU

Om 12 dagar är det dags för EU-val, något som kan kännas väldigt förvirrande – i denna bloggpost tipsar vi om källor du kan använda för att göra dig lite mer beredd inför valet; för som alltid är det viktigt att använda sin rösträtt och göra vad man kan för att påverka det samhälle vi lever i.

Få koll på hur EU-valet fungerar

Vill du bli upplyst om hur valet fungerar, vad EU-parlamentet egentligen gör och hur du kan tänka när du bestämmer vem som ska få din röst? Följ Väljarskolan på Instagram. Väljarskolan är ett politiskt obundet konto som förklarar politik på ett begripligt sätt. Bakom kontot står journalisten Per Grankvist som också skrivit böcker, hans senaste handlar om filterbubblor och finns att låna på biblioteket.

Osäker på om eller var du kan rösta?

Kolla in Valmyndighetens webbsida – där finns all praktisk information du behöver inför själva valet. Till exempel kan du beställa ett nytt röstkort om du råkat förlägga det du redan fått utskickat.

Hur fungerar EU?

Att EU har sina rötter i ett fredsprojekt som startades upp i kölvattnet av andra världskriget är kanske något man känner till, men hur fungerar EU och EU-parlamentet idag? För en kortfattad introduktion till EU-parlamentet rekommenderas Sveriges riksdags webbsida om EU-parlamentet – här får man bland annat översiktlig information om hur många ledamöter (Europaparlamentariker) som sitter i parlamentet, och hur dessa fördelar sig i de olika partigrupperna i EU, samt till vilka partigrupper våra svenska partier är anslutna.

Böcker om EU

Känner du att du verkligen vill grotta ner dig i vad EU är och hur det fungerar kanske en bok eller två kan vara på sin plats. Här är fyra böcker som finns att låna på biblioteket:

Text: Katharina Nordling
Foto: Mostphotos.com och Katharina Nordling