Dags för pension!

Fredagen den 24 maj i år går en kollega till oss i pension, en kollega som arbetat här i många år. Hon har varit med om hela digitaliseringen av biblioteket och flytten till Sandgärdets nya lokaler där vi befinner oss idag. Det är Christina ”Tina” Larsson som nu försvinner ut i pensionärslivet med ledighet på heltid i stugan och hemma i stan.

Redan 1972 började Tina som kontorsbiträde på dåvarande Bibliotekshögskolan, tjänsten var ett vikariat som annonserades ut i Borås Tidning. Då låg biblioteket uppe vid gamla musikskolan och det fanns inte så många anställda. Vikariatet blev till en fast tjänst och Tina blev kvar. Förutom en kort tjänstledighet då hon utbildade sig till biblioteksassistent har hon alltså arbetat på högskolan ända fram till idag. Vad har hon då gjort under den här tiden?

Tina började arbeta med periodika direkt, och lite roligt är det ändå att det är det som hon arbetar med även idag när hon slutar, cirkeln är sluten. Där emellan har det hunnits med allt möjligt, så som fjärrlån, fakturering, ekonomi, arbete i lånedisk, hon har stansat katalogkort, plastat böcker och såklart beställt och tagit emot tidskrifter och böcker. Hon har även hunnit med att vara fackligt aktiv som sekreterare i ST i många år liksom agerat sekreterare i Biblioteksrådet.

1982 var det dags att flytta in ett alldeles nytt hus och nya bibliotekslokaler i det hus som vi idag kallar Balderhuset. Här samsades Bibliotekshögskolan (BHS) och biblioteket och även pedagogen under flera år innan högskolan växte och många fler utbildningar startade upp. Tina minns att det var skönt att plötsligt ha allting samlat på ett ställe. Efter det har det hunnit bli ytterligare en flytt till en ny byggnad i och med att Sandgärdet byggdes 2004.

När det gäller bibliotek är digitalisering ett ständigt närvarande begrepp i diskussionen, och här kan man verkligen säga att det har hänt en del sen Tina startade 1972. Redan i gamla biblioteket fanns det faktiskt en dator, den sk. Libristerminalen. Den fick all personal på BHS och hela bibliotekspersonalen dela på. Skulle något sökas fram fanns olika referensverk att ”slå i”. Efter det satte datoriseringen fart och det dröjde inte länge förrän både personalstyrkan och datorerna hade ökat markant på biblioteket. Tinlib kallades det bibliotekssystem dit beståndet flyttades över manuellt från alla katalogkort i biblioteket, skönlitteratur kunde man även söka hos Btj. Så från maskinskrivna katalogkort som senare stansades ut på en IBM-maskin till dagens snabba bibliotekssystem och discoveryverktyg har åren gått ganska snabbt. Tina säger att hon aldrig kommer att bli en person som ”älskar det digitala arbetet” men hon tycker det har underlättat arbetet betydligt.

Under alla de här åren har Tina hunnit med att arbeta under inte mindre än 8 rektorer! Hon tycker inte att de har påverkat arbetet i någon större utsträckning även om alla såklart har haft sin prägel på högskolan. Det som däremot har märkts genom åren är ju att högskolan vuxit hela tiden. Från början var personalstyrkan ganska liten och det gick att känna igen alla som arbetade här. På den tiden hade de många (och roliga) personalfester och det gick att komma varandra nära, det var också lättare att få tag i den person man behövde eftersom man kände i princip alla, ett smidigare samarbete över gränserna. Idag tar saker och ting ofta längre tid och det är omöjligt att ha koll på alla som arbetar här.

Men nu är det alltså snart dags för pensionering – vad händer då? För det första blir det en skön sommar i stugan för Tina med lata dagar och härligt umgänge med släkt och vänner. Sen börjar nog en sorts vardag igen men det finns ju många aktiviteter att gå på när man är pensionär. Tina har alltid gillat föreningsliv och var aktiv medlem i Bilkåren i många år och gått kurser och suttit i styrelsen. När hon började 1974 hade hon endast haft körkort i två år och hon tycker själv att hon mognade snabbt. Tina gillar också handarbete och att alltid ha något för händerna, kanske det är därför hon alltid tilltalats mest av det lite mer praktiska arbetet på biblioteket som t.ex. det med tidskriftshanteringen.

Vi på biblioteket har försökt att se till att förvalta det mesta av den mångåriga kunskap Tina har om arbetet här men hon kommer att fattas oss. Vi önskar henne en riktigt skön och avkopplande pension med många glada skratt!

Text: Lena Holmberg
Bilder: Arkiv och Klaz Arvidson