Biblioteket önskar trevlig sommar!

Vårterminen börjar lida mot sitt slut och plötsligt är det sommar! Det innebär att biblioteket töms på studenter och öppettiderna minskar. Vill du inte ta dig till biblioteket fysiskt under semestern, så glöm inte av att du kan uträtta mycket på bibliotekets webb. Där kommer du blanda annat åt databaser, tidskrifter, e-böcker och mycket mycket mer. Du loggar bara in med ditt S-konto hemifrån så är det precis som att du är här.

Men glöm framförallt inte bort att ha det lugnt och skönt i sommar! Vill du ligga och läsa i hängmattan, i stugan eller på stranden kanske? Boktips får du gärna av oss på biblioteket, du kan t.ex. kolla in vår kommande utställning i entrén och besöka oss i Balderhuset idag mellan kl 11:00 och 13:00 då några ur personalen tipsar och lånar ut skönlitteratur i vimlet. Kom gärna förbi!

Terminens sista biblioteksfrukost handlade som vanligt om skönlitteratur och Åsa Brolund och Martin Borg tipsade om många bra, både nya och gamla böcker. Vi har dem allihop och det går även att läsa några av dem som e-bok via vår leverantör Elib. Alla är sökbara i Primo. Här är ett urval av de boktips som Åsa och Martin gav oss.

Boel och Oscar av Josefin Sundström är en fin historia om ett par lite udda grannar som på något sätt finner varandra. Båda bor i samma gamla sekelskifteshus som även det har en historia som flätas samman med Boel och Oscar själva. Det är en berättelse om kärlek och konsten att förlåta lika mycket som en berättelse om en oväntad vänskap över generationsgränser.

Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer är en ovanligt lekfull, varm, rörande och filosofisk roman om förlust och sorg men även om kärlek. Nioåriga Oscar förlorar sin pappa i 11 september-dådet i New York och hittar efteråt ett mystiskt kuvert med en nyckel i. Det står Black på kuvertet och han tror att det kan vara en viktig ledtråd i jakten på vad som kan vara den sista leken som hans pappa arrangerat. Oscar ger sig ut på en jakt efter denna Black, vem det nu kan vara.

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri handlar om en son som är en pappa som är mitt uppe i pappaledigheten för två barn. Allt kretsar kring barnen men ett inre kaos pågår samtidigt hos pappan, missnöjd med sitt yrke (revisor) och med många nedlagda projekt bakom sig. Till råga på allt kommer farfar, som också är en pappa, på besök utomlands ifrån och skall bo på sonens kontor. Allt enligt en gammal uppgörelse, pappaklausulen. Själva berättelsen pågår under 10 dagar, ett kapitel om dagen.

Marken av David Väyrynen är en ovanlig diktsamling med mycket melankolisk humor, Norrbotten och nybyggaranda. Boken är uppbyggd kring 613 bud, eller råd, lika många som de judiska budorden i Gamla Testamentet. Det är prosalyrik där allvar blandas med humor – vissa dialektala språkvändningar men inte på något sätt påträngande utan mest roligt faktiskt. Ibland som om det vore insändare i dagspressen, från signaturen ”det blir bara sämre”, om idrott, arbetarrörelsen, kultur och som överhörda samtal i affären eller på bussen. Författaren var nominerad till Borås Tidnings debutantpris 2018.

Fler boktips hittar du i bloggen bl.a. här och här.
Trevlig sommar, vi ses i höst!

Text: Lena Holmberg
Bild: Mostphotos