Boktips från biblioteket

December. Julklappsjagning, lussebak, pepparkakshusdekoration, avsluta saker på jobbet innan julhelgen, plugga till sista tentan, fixa gran, hämta tomtarna från vinden, byta ut de söndriga glödlamporna i adventsljusstaken, lägga in sillen, koka gröt, smälta blockchoklad…ja det är mysigt med julstök MEN förhoppningsvis finns det en stund här och där mitt i allt detta över till att sjunka ner i favoritfotöljen och glida in i en annan värld. Ta en kopp kaffe – eller té om det känns bättre 🙂 lägg filten över benen, och börja läs den där boken som väntat på dig. Har du ingen bok som väntar i just din bokhylla kommer här några boktips.

Karin Ekström tipsar idag om

Frihet av Jonathan Franzen

En av de mest uppmärksammade böckerna i år är Frihet av Jonathan Franzen som överlag fått strålande kritik. ”Romanen Frihet följer ett flertal medlemmar av familjen Berglund och deras nära vänner och kärlekspartners. Franzen följer dessa relationer under de senaste årtiondena och avslutar nära dagen då Obamas administration tar vid.

När Jonathan Franzens roman Freedom utkom förra året utnämndes den snart till en av de riktigt stora amerikanska berättelserna om vår tid. Här tecknar Franzen ett skarpt, ömsint och humoristiskt porträtt av medelklassfamiljen Berglund, där makarna Patty och Walter som medvetna medborgare och föräldrar kämpar för en bättre värld. Med det amerikanska samhället som fond speglas här hur vi lever våra liv. Hur vi hanterar förväntningar och besvikelser och hur den frihet vi kämpat oss till både kan te sig som en frestelse och en börda”

Hemligheten av Philipe Grimbert

Detta är en tunn(!) men ack så bra bok om Philippe Grimberts egen berättelse om uppväxten i efterkrigstidens Paris, i skuggan av Förintelsen och den familjehemlighet som kom att prägla hela hans barndom.

”Philippe Grimbert, född 1948, är psykoanalytiker och arbetar med psykotiska och autistiska barn i Paris. Han har tidigare skrivit fackböcker, och en roman: La petite robe de Paul (Pauls lilla klänning). Med Hemligheten fick han ett enormt genombrott i hemlandet. Boken såldes i över en miljon exemplar totalt och har getts ut på tjugotalet språk över hela världen. Den filmatiserades också av Claude Miller med bland andra Patrik Bruel, Julie Dépardieu, Ludivine Sagnier i huvudrollerna.”

För den som tycker om att lyssna på böcker finns nu Morgan Allings Kriget är slut och Leif G W Perssons Gustavs grabb.

Kriget är slut av Morgan Alling

Morgan Alling fick det hedervärda priset Årets ljudbok från Iris. Juryn (som är sammansatt av flera olika yrkesgrupper, bibliotekarie, ljudspecialist och lastbilschaufför bla) motiverade priset så här: ”Det extrema i det vardagliga och det vardagliga i det extrema skildras i Morgan Allings “Kriget är slut”. En osentimental uppläsning av författarens uppväxt utan att svika barnets perspektiv

Gustavs grabb av Leif GW Persson

Leif G W Persson behöver väl ingen närmare presentation; kriminolog, journalist och författare som han är. För sina deckare har han fått ett flertal priser, senast Glasnyckeln 2011 för ”Den döende detektiven”. Detta är hans självbiografiska roman, Gustavs grabb – berättelsen om min klassresa.  Norrköpings tidning menar att Gustavs grabb är en melankolisk, bitvis dråplig och självrannsakande bok som ger en hel del nycklar till hans storsäljande deckarromaner”

Ur inledningen av Gustavs grabb – en roman om min klassresa…

“Och om nu detta är sant, att romanen om Madame Bovary i själva verket var Flauberts självbiografi, så är denna berättelse om min egen klassresa en roman om mitt liv och eftersom jag ännu en gång är fri att välja är det i vart fall ett sätt för mig att återförsäkra mig i min roll som författare, trots att det mesta som står här säkert är sant. Vad det nu spelar för roll, den här gången.”

En deckare är aldrig fel i vintermörkret. Författaren från Borås, Ulf Lindström, har nyligen fått tidningen Vi:s litteraturpris 2011 för sin roman En god man. Den har även publicerats i Borås tidning som följetong. Borås tidning gav den följande slutkläm i sin recension: ”Något verkligt svar på vad ”en god man” är gives inte, men Ulf Lindströms syfte har sannolikt varit att i stället nysta i den moderna manlighetens dilemman, och godhetens; delikata teman som här innefattar barnpornografi, pedofili, tvivel på inlärda kunskaper, rättsskipande utanför lagens råmärken, familjeliv och föräldraskap. Resultatet är spännande, välskrivet och mycket oroväckande. ”

Fler boktips kommer….