Boktips i Midsommartid!

Tid för sommar, tid för hammock, tid för läsning! Här kommer några härliga tips från BLRs Karin Ekström.

Vi vill också passa på att påminna om att vi har stängt hela Midsommarhelgen, fredag-söndag.

Huliganerna kommer på besök, Jennifer Egan

För den här boken fick Jennifer Egan Pulitzerpriset 2011 (A visit from the Goon Squad) efter ett redan lyckosamt författarskap. Flera av hennes böcker har nominerats  till en rad priser. Den här titeln sägs vara inspirerad av såväl Proust  som av tv-serien Sopranos.

Handlingen utspelas från 1970-tal till 2020-tal, en av huvudpersonerna  är en ex-punkare som blivit musikproducent, teknologins betydelse är  ett tema och en ofta omtalad episod berättas i form av en lång Powerpoint-presentation.  //Alex, 2012

-Det här är årets finaste läsning, enligt Borås tidnings recensent

Innan jag somnar, S.J. Watson

Detta är engelsmannen Stehpen J. Watsons skönlitterära debut. För den här romanen fick han det prestigefyllda Crime Writers’ Association John Creasey (New Blood) Dagger Award.

Berättelsen handlar om Christine som vaknar varje morgon utan att minnas något om sitt tidigare liv. En bilolycka för många år sedan anses vara orsaken till hennes amnesi och hon får rådet att börja skriva dagbok över dagliga händelser hon möter . //Bazar

”Krypande otäck bladvändardeckare om en kvinna med svår amnesi: varje morgon när hon vaknar har hon glömt de senaste tjugo åren.” – Lotta Olsson Boklördag, Dagens Nyheter

“Helt enkelt den bästa debutromanen jag har läst.” – Tess Gerritsen

Little Bee, Chris Cleave

I två år har den nigerianska flickan Little Bee suttit inlåst på en flyktingförläggning utanför London. Tiden har hon ägnat åt att studera engelska och fundera ut olika sätt att ta livet av sig – ifall männen som tvingade henne på flykt plötsligt skulle dyka upp.

18 år gammal släpps hon ut ur förläggningen med endast ett  visitkort till en person vid namn Andrew O’Rourke. Sist hon såg honom var på en strand i Nigeria. Kanske kan han hjälpa henne nu. I en annan del av England försöker den nyblivna änkan Sarah O’Rourke hitta en ny tillvaro med sin son. Hon tänker mycket på semesterresan till Nigeria för två år sedan som blev början på slutet för hennes familj. Allt förändrades den kvällen på stranden, då de mötte en flicka vid namn Little Bee…//Brombergs

Denna titel finns både tryckt och som ljudbok i biblioteket.

En tid för mirakel, Karen Thompson Walker

Sällan har en bok mötts av större förväntningar än En tid för mirakel. Det har talats mycket om romanen sedan första gången den lästes av det amerikanska förlaget och på några dagar såldes rättigheterna över hela världen. Boken släpps samtidigt i Sverige och USA.

Jordens rotation har plötsligt blivit långsammare och ingen vet varför. Varje dygn blir längre och längre – dagarna och nätterna får fler minuter och timmar. Är världen på väg mot en katastrof?
I detta tumult lever tolvåriga Julia tillsammans med sina föräldrar och två katter. Som alla andra i hennes ålder känner hon en viss osäkerhet när det gäller vänner, inte minst killar. Det är inte heller alltid så lätt att bli förstådd av sin familj. Och hur ska man kunna se framåt när livet på jorden blir allt mer overkligt? Snart visar naturen tydliga tecken på att något är allvarligt fel. Gravitationen avtar, fåglarna dör – går det att rädda livet på jorden?

Karen Walker Thompson har skrivit en spännande, vemodig och storslagen roman om människor som lever i undergångens skugga. Ett nagelbitande drama och en varm skildring om att växa upp i en värld som blir allt svårare att förstå.//Norstedst förlag
 Tiden, Paul Harding

Paul Hardings debutroman om en äldre man som på sin dödsbädd blickar tillbaka på sitt liv har tagit kritikerna med storm.  Harding har en enastående förmåga att berätta ur täta perspektiv som ger liv inte bara åt karaktärerna i boken utan lika mycket åt naturen och fängslande detaljer ur den vardag vi alla lever i men så få verkligen ser. Tiden är en bok att försonas med den vi blivit de som på olika vis format oss. Boken fick Pulitzerpriset 2010.//Ekholm&Tegebjer förlags AB.